有無 3D drawing tools, save image 果下, 係可以比人輸入縮放比例的?

最近試緊將隻 shade 3D 既 公仔 轉去 solidworks, 呢兩日叫做轉左個頭了, 但想攪個身果陣, 發覺出事了.

我做既方法, 係同佢影三面既相, 再放入三維既平面慢慢畫番佢出黎.
但係我用 shade 3D  save 既圖, 會跟住 preview windows 既比例去save.....個 zoom ratio 唔係輸入, 而係手拉既.
之前個頭, 一次做哂 3面, import 果陣全部統一用 1:10 就攪掂.
家陣想整個身, 出唔番之前既比例圖....(要試好耐位, 都唔肯定比例有無錯.)

由於 shade 3D 都出到幾隻 3D Tools 既 format (當然無 Solidworks 啦), 我想睇下有無邊隻 software 可以比我用固定比例去出 jpeg 相, 等我試下轉左佢, 然後同佢 D parts 影相.

本身 sketchup import 完個 STL (一個不能打印既 STL), 都可以影 3面相, 但係比例唔可以設定, 又係用mouse 轆既, 影完一次, 下次再開就唔同哂.  唔知有無方法 set 佢 zoom 既比例.  有就最方便了, 因為 sketchup 都叫做用過下, 大約都識用.

唔知 ching 們有無好介紹.

算鬼數, 唔理比例畫住先, Solidworks 好似可以一野過成件野 scale 既, 最多畫完接合果陣再慢慢計 ratio, 夾好哂至挖窿加軸, 咁樣應該可以用唔同比例整左每部份再結合.

Solidworks 唔知
Sketchup 可以簡 import 係 m, expport 係 cm 或 mm
另外 Slicer 都有比例

睇錯野添

Sketchup可以用場景 set 你要既zoom距

Ps : Cap 圖黎問會好尐,睇字有尐估估下

例如我最初 cap 左呢幾張整個頭 (用左 render 完既),

(大家有興趣可以用呢幾個圖畫, 個頭都唔太多 隱藏既野, 跟圖都夠)

之後再 cap 呢幾張做個身 (睇線夠了), 加圖果下要縮放, 我個頭用哂 10:1 縮 (唔知佢點定), 但係個身用 10:1 呎吋唔夾.  應該係我出圖時, 本身比例唔同.

不過我睇過, solidworks 可以用 scale 或者 design table 去改哂成舊野既呎吋, 最多畫完拼唔埋再慢慢 scale 佢.

頭同身好似差尐野連接喎

shade3D冇用過, 但應有方法度件野的長闊高.  首先取得長闊高尺吋。
然後cap 完張圖, 之後張圖要chop左D邊到貼住件野。再insert 張圖 去solidworks plane 上。最後scale返之前取得的呎吋。

Ching 好眼利,cap 圖果陣 hide 左條頸,見好簡單 自己加左上去, 無再 cap 圖。個模型係有頸既。

Shade3D 我都唔識用,如果唔係直接將surface 補成 solid object 可能都印得了。我只係為左開D file 至裝 shade  的。

畫個身體, 比個頭煩好多, 因為好多部份, 影相被野遮左.
自己又唔多識用 shade, 轉黎轉去又好難睇, 最慘果D mode 當初人地係用黎影 2D 相畫既, 有 D 位好夾硬黎都得....最後, 有 D 野合埋眼白手畫算了.
最衰自己D 模型放哂去公司, 否則睇住隻模型畫可能會好 D.  

叫做畫左個身體, 遲下再合番正個頭既比例, 再出 STL....

自己拆件時有D睨, 身體下半部 hide 左....哈哈..條喉前面無得插....

唔改比例, 就會出現一隻食左大頭奶粉既 Zaku 了.

仲努力諗緊點計好, Shade 3D 每次 close 左, 再開番比例又唔同哂, 又無得 save Zoom scale.

最重要係諗個方法每次都可以做出相同比例既圖至開始做.
本來諗過一次過出哂 D 圖, 但係每部份大細唔同, 強行出哂, 要就最大果件, 其他可能太細....

或者搵一個 Parts, 每張圖都出, 然後每次出完相, 用果件 parts 去參考, 睇下得唔得.
不過家陣畫左既兩件, 要睇下點攪好.....anyway, 大不了重新畫過, 畫完一次, 好多細節位都仲記得點做, 再畫一次應該唔難.