Solidworks 分享 - 渣古頭

呢個假期, 見有點時間, 自己手頭又有套十幾廿年前 BANDAI 出既 GUNDAM 3D 模型 (用好多年前既 Shade 畫的), 當年既 3D model, 全部係用面組成, 只係比人用黎做 2D 圖, 好多地方穿哂都得. 之前試過出 STL, 根本印唔到.  所以趁有假期, 試下轉成 3D object.

首先講明, 小弟並唔係做開 3D 繪畫既, 基本上 Solidworks 係睇網上教學, 自己亂黎既.  
由於之前無諗住點分享, 左改右改, 我嘗試重新再畫一下, 同時 cap D 圖出黎, 同大家分享一下.
我既做法主要都係網上左抄右抄, 重點只係畫到個公仔自誤一番.  做法可能只係當左佢係 SketchUp 用, 如果某 D 步驟用得唔係咁好, 或者有乜野可以改善既(哈哈, 可能完全唔掂既), 希望 ching 們可以指點一下.

做出黎既結果大約咁樣既:

Solidworks render 圖:

實際打印出黎, 用白色 ABS 無上色

當中我都有 D 問題, 去到某D步驟再問, 到時希望 ching 們可以指點下.

由於都幾多步驟, 我嘗試分開幾次出.  製作需時, 等我先留定 10 個 位, 慢慢加上黎.

(一) 2D 圖

我既畫法, 基本上係 2D 轉 3D, 為左方便大家, 先放哂我用左既圖出黎, 有興趣既可以自己畫, 唔駛睇我 D 廢話.
(哈哈, 因為上圖唔駛點作野, 當係交左第一篇先)

右(無喉)

頂 (眼位)

我係 cap 左 五面 (前後上下右, 因為左右對稱, 只要一邊), 但 Solidworks 唔可以分左右 show, 我係同時加去同一個面, 一個 show 另一個 hide 去顯示 D.
另外加多左一個右邊無喉, 同埋無頂睇眼, 方便自己就位. --- 最後可以 free hand 就咁畫仲快.

在 Solidworks 加 2D 圖既方法:
(1) 選定一個面, click "Sketch"

(2) 加圖:  Tools -> Sketch Tools -> Sketch Picture..., 然後 browse 去選張圖.

(3) 因為我全部圖對好哂比例, 可以唔駛改, 不過要對番個中心, 我自己每個圖都加左個 十字, 用黎對原點.
想準既, 可以放到好大再對都得....不過, 個十字我手畫既, 本身有幾準...心照喇. 不過差少少唔影響的.

(4) 之後再選 Transparency 為 User defined, 再 click 去張圖既空白位(橙黃色), 然後改 Transparency 為 1.  就 OK 了.

(5) 為左方便將來 refer 開關 D 圖, 最好比番個名佢 (例如叫佢 I-Front 之類)

(6) 重覆以上步驟, 加哂 7 張圖 (或者只加自己認為有需要既就可以了)
注意, 加 bottom 時可能要做 mirror 的, 否則會倒轉左.  總之一切跟番 Top, Front, Right 果三張既方向.

只開 front, top, right 既圖, 大約係咁:

注意, 呢度預設既比例, 個頭有成 4m 長, 將來打印果陣要縮番既.
如果想直接打印, 可以加圖果下就縮左佢先.  
不過, Solidworks 加完大圖縮細, 佢會記左原圖大小, 之後好多野都仲係跟番原圖既 size.
要縮圖的話, 記住縮完改番你個 sketch 既 size 同埋中心點 refernce .
其實唔縮都可以改中心點, 因為佢預你左下角係原點.  不過如果唔縮, 影響唔大, 我懶得改.

(二) 外框

成個頭左右對稱, 簡單做法就係畫完一邊, 再 Mirror 就可以了.

有哂圖就可以開始畫了, 渣古個頭有好多方法可以拆開佢畫.
其中一個方法, 我覺得最順滑, 都係用三個而勾線, 一件過 Loft, 然後再切番走多餘既.

首先當然係勾線

(1)
由於之前個底既平面底左少少, 要加一個 Plane 比佢, 用 Top Plane 做 refernce, 向下推大約 16mm.
(呢度可能做得唔好, 如果之前 set 位, 個平面係剛好 Top Plane 位就可能仲好)

(2)
先做右邊, 大致有得跟相畫.
用右邊加 Sketch, 跟住頭形滑一條 Spline, 應該三點就夠.
注意, 因為之後要 Loft 轉個立體出黎, 最底果兩點要在之前加既平面上面, 而條直線就係果個平面.

(3)
然後用之前加既平面畫個底既框, 由於係 project 出黎, 本身無去到呢個位既, 自己執生.
記住頭尾兩點要同之前 (2) 既頭尾共點.  
而個框就番個底再細小小, 又係自己幻想喇.  
圖片可以開底圖睇個底 (即係顯示 bottom 圖, hide Top plane 既其他圖)

記住畫完曲線, 中間用直線連番頭尾兩點, 條直線係 right plane 既投影  
(即係要穿過原點既垂直線, 不過如果之前頭尾兩點無做錯, 直接連埋就係.)

(4)
最後係加埋條導線, 用 Front Plane 加線, 今次唔駛埋口.
一開始是旦搵個位加左條 Spline 先, 只係兩點就夠.

然後再 將頭尾兩點, 同之前既 (2), (3) 果兩條線, 設定為  Pierce

做哂頭尾兩點, 再拉下個頭形就可以了.

(5)
之後, 就可以 Loft 了, Profiles 選番之前 (2), (3) 兩條曲線, 而 Guide Curves 就用 (4) 果條
最後, 好重要, 就係 Start/End Constraints 果度, Start constraints 選 [Normal To Profile]
跟住就可以比佢 gen 舊野出黎了.

出黎果野大約會係咁.

如果之前無 set [Normal To Profile], 一樣可以出到舊野.  
就咁睇未必留意到乜事, 當你將來 Mirror 出埋左邊之後, 就會見到好明顯既分別了.
用 Render 出黎既相會睇得清楚D.

加左 [Normal To Profile]

無加 [Normal To Profile]

中間接駁唔靚之餘, 個頭無咁漲, 將來切左眼位, 個頂就會出左尖咀.
(哈哈, 我都係衰左後尾改番, 至知可以咁樣 set, 所以特別提提)

整整下, 真係好想投訴 HKEPC, 玩緊 n 咁多個 forum, 係我呢度貼圖只可以 150KB 咁細, cap 完圖左切右切, 仲要改埋 quality 至得.  今時今日, 150KB 真係細到無朋友......

(三) 加番口同鼻

呢個 step 好簡單, 由於我係預左將來再切, 呢野係只大約就番個形就得.
用 Top Plane 加幾條直線畫下面呢舊野, 差唔多位就得.  
後面要插左入個頭度, 深少少無壞, 反正見唔到既.

之後就做 Boss Extuded, 視點睇住右邊圖:
先改由之前加既平面開始
(又或者你改 offset 令佢低過成個鼻就得, 反正多左會切走)

高度最緊要包左突出黎既部份, 如果由之前既平面升起, 大約 75mm 左右.

跟住就可以比佢 gen 舊野出黎了.

(四) 眼位

呢一部份, 我只係針對 3D 打印去做, 本來佢個頭係一個頭盔咁, 只係一個殼, 仲可以打開添.
為左方便打印, 反正入面都睇唔到, 我只係將見到殼樣既地方做殼就算.
如果有興趣既, 可以將佢直接一分為二, 頭既上半變哂殼都得, 不過遲下打印就變成有空位.  
好多 feature 其實都 shows 左 icon, 比較少用既我嘗試嘗量寫埋 menu 點選, 方便搵到.

(1)
用 right plane 先畫出要轉殼既部份, 畫到中間左右, 後面唔攪等佢全實心.
不駛怕, 印出黎睇落會好似成個係彀, 因為後半都睇唔到既.

(2)
跟住將果部份用 split feature 同成個頭分開.
Insert -> Molds -> Split...

Trim Tools 先選剛畫果條線, 然後按一次 Cut Part

切出黎兩件都要哂

切完就係咁了, Solid Bodies 會變成兩件, 將來再結合番.

(3)
將眼位果舊變成殼, 先 Hide 左外邊果舊, 方便做野
Insert -> Feature -> Shell..
全部唔要, 只留番外面既孤形 (有需要 hide 左 D 相會易選 D)
如果同我之前切法一樣, 應該有 5 個面要選.  厚度留 15mm 左右, 鐘意可以自已加厚/偷薄.

變左殼大約就係咁了.

(4)
之後就係幫佢開窗了, 用 right plane 跟相勾線.
記住你只係得番中間果條, 所以前面我是旦畫大左都無問題的.
後面耳仔鐘意可以做埋灣角.

跟手就係用 Extruded Cut 同佢開口了.
選好方向, 一野 Through All 攪掂.

Cut 完就係咁了, 叫做有個初形喇.... 得番一個 "口" 字.

Show 番頭先 hide 左果邊, 係咪好樣好多呢.

(五) 做番個咀比佢

(1) 咀形

呢部份又係超簡單, 用 right plane 畫番個咀先.  直線定曲線, 自由選擇.
中間條管個位, 最好用圓畫, 之後會用番黎加長的.
呢度可以轉用無喉既圖睇.

之後又係 Extruded Cut, 今次唔畫到佢埋口, 睇下另一個玩法.
為免切錯野, 可以考慮 hide 左 (4) 整果個 "口".

同樣係 Through All

呀...有時會切錯野既....佢會問你要邊, 要哂都係咁 (切左我想要既)

唔緊要, 開番個 feature 去 [Edit Feature], 選埋 "Flip side to cut"

咁就 OK 了.  (如果唔想煩, 畫個埋口既圖就唔會出事了)

如果 D 位唔夠圓滑, 可以用 Fillet 修修佢, 例如個咀好似接得唔順, 加 Fillet 用 50mm 都 OK

大約就係咁了

(2) 喉位

之後再加番條喉, 用 right plane, 加個圓同之後果同一位置一樣大 (或者大少少都得, 可大不可小)

跟手又係 Boss-Extude, 視點用 Top, 睇住相拉到最邊, 連埋收口位.

拉左出黎之後, 同佢外邊收口果度, 加番 5mm, 45 度既 Chamfer

(3) 修咀

之後再同佢修修個咀, 呢度我唔知係咪 mirror 完再修會易 D, 不過唔想有野留番 mirror 後, 所以做埋.

click 佢個咀既斜面, 加 sketch.
中線不變, 三邊向內收細 3mm 左右.  

然後原地各內 Extruded Cut 6mm 左右, 就變成咁了.

算係差唔多吧, 有時悶悶地將中途既 mirror 佢 render 一次, 睇下進展都幾開心架.

(六) 後尾枕

前面做左, 就到後面, 呢 part 唔算複雜, 但有 D 野都想知有無好方法去做.
或者去到果部份我 highlight 再問問.

(1) 外形.  今次又係用多左切番
先用 right plane 照相畫個 後尾枕 外框, 又係插入後腦, 預多少少.

跟住睇個 Top Plane 去 Boss-Extrude.
由於佢本身係斜既, 先黎一個有多無少, 又係跟住切番走.
呢度有少少野要注意, 因為將會要切走一部份, 而唔關個頭事, 所以唔好 merge result

之後就 gen 左件野了.

(2) 切靚佢
用 Front Plane 睇住佢後面既圖, 畫個三角形去切佢.
可能先 hide 左 之前個頭同個 "口", 方便畫之餘, 一陣切野都易 D.

之後又係 Cut-Extrude 切成咁:

呢 part 就係我想問既, 我只係用平切, 但佢本身睇圖係有少少向下斜開的, 有無好方汰做呢?
有諗過加個平面, 但好似好難度位...暫時放棄, 用垂直算.

(3) 坑位

佢中間有個坑位, 唔駛諗, right plane 畫出黎.

再切走大約 4mm, 就變成咁了

(4) 加蓋
佢果度有個圓蓋, 用斜面畫個圓, 再 Boss-Extrude 就得.
記住如果用上面既面, 要同時向下拉, 等佢插入個尾枕.

(5) 結合

後尾枕整左, 之後都唔駛獨立改, 可以將之前果兩件一齊結合了.  
show 番哂出黎, 就可以準備合體.

Insert -> Feature -> Combine...

用 Add, 再選哂 3 件野,

結合完再加埋後尾枕下面果條野, 應該唔駛詳細講了, 用 right plane 畫左 Boss-Extrude 就攪掂.

(七) 頸
呢 part .....超簡單, 應該大家都好易做到, 唔詳解了.
用 top plane 睇住個 bottom 分開兩次又得, 一野過又得.
畫一個大既半圓加兩個圓, Boss-Extrude 攪掂.

注意, 睇住 右邊向兩邊拉, 由最底到插入個頭.

點下家陣既進展...唔錯, 就快完了....

(八) 喉....
成個頭,既簡單又悶既, 應該係呢 part 了....
睇番個 shade 模型, 一節節既只係貼圖.
但係我地要 3D 打印, 點可以貼圖架, 只好一節節加上去.....

(1) 勾線
畫喉最重要係中間條 path, 由於有三面圖, 用 top 同 right 畫線再 project 出黎就可以了.

Top Plane 畫一條

Right Plane 又畫一條

有樣野要提提, 兩條 curve 頭尾兩點, 要set 番對齊.
畫 right Plane 果條, 要分別 click 番兩頭既點, 再點 Top Plane 條 curve 對應既頭, set 對位.
我都唔肯定 Horizontal 定 Vertical, set 哂無壞.

之後就用呢兩條線, Project 一條 3D 線出黎:
Insert -> Curve -> Projected ...

再選呢兩條線, 就可以 gen 條 3D 線出黎了.

(2) 加管

Sweep 做呢 D 野就最方便呢
先用 right plane 畫一個 圓, 大約 15mm, 圓心要同之前條 curve set 番

之後就可以 Sweep, 選番個 圓 同條 curve

中間條管就出左黎喇.

(4) 加一節節喉既參考線
呢 part 如果只係出 2D 相, 貼圖就算了....但為左打印, 努力!
一節節既喉, 唔知有無方法叫佢 gen 出黎, 如果有既, 希望 ching 們指點下.

首先唔知點解我後面既 step 好似用唔番之前條線, 只好先 copy 一條出黎, 用 3D Sketch, 再選之前條 curve, 再 "Convert Entities" 就可以了.
(多左條線無野睇, 無圖)

(5) 分節
呢野完全斷估, 係之前條 3D 線上面加點.
Insert -> Reference Geometry -> Point...

選番剛剛條 3D Sketch, 分 10 點 (幾多點...自己改下都得)

之後, 加平面,
Insert -> Reference Geometry -> Plane
一點一點去做, 選一點, 再選條 3D Sketh, 就OK.

repeat 哂去咁多個點, 會 gen 左 10 個面.

(6) 加節瓜喉

之後, 一個個平面上面, 是旦搵個吉位畫一個圓, set 30mm, 再選圓心同之前條 3D curve, Set Pierce.

然後再 Boss-Extude, 長度真係要自己試 (我用 32mm), 再選 Mid Plane.

條喉就會由果個 plane 左右先出 32mm 長既短管.

相中第一節因為一邊插左入去, 唔明顯, 而且呢節插得怪怪地, 我最後 hide 左.
之後 repeat 哂咁多個面, 就出左一節節既管了.

短節既角度同位置, 由上面畫既線同分點好有關, 頭尾兩節自己決定要唔要.
但..最慘分點果下, 重做既話, d plane 要再生過.

之後再用 chamfer 3mm 45度 修靚佢.  簡單既可以選 曲面, 但有時因為某D地方重複左, 如果某個面唔得, 就選條邊好了.

再睇下次, 係咪差唔多呢.

仲差隻眼既, 點解仲唔整?
本來好簡單可以一早整既, 但我反而諗左好耐點整好, 下一節會解釋.

(九) 眼
隻眼有乜特別, 點解唔一早畫埋佢?
就係因為成個頭, 有機會郁得既, 就係隻眼了.

雖然 Solidworks 要去番前面改野唔難, 但都唔想改黎改去.
當然, 仲可以有唔同 configuration, 但我怕中途有 D 面變左, 死哂就煩.
所以將隻眼放到最後.

自己諗左兩個方案, 就係 轉得 同 唔轉得.

要轉得既, 就中間挖個窿, 隻眼做個圓餅, 中間加條軸就係.
不過, 要考慮點樣打印, 同埋打印危點加上去.
可能成個底挖開, 裝完隻眼再加番個底.  又可以加 D 野限制佢轉既位.
太多變化了, 所以先做一個只為打印不可動既眼.

其實做到呢步, 初玩 Solidworks 既 chinge 都應該識了.
就係先在 top plane 晝一個半圓, 拉上黎.
可以用開左頂果張相就位.

注意, 隻眼唔係直上既, 有少少斜.
可以自己畫大 D, 然後 exrude 果下收角度.

之後就係加眼珠了.
如果睇我 D 相, 佢係成粒珠突出黎.
不過, 印象中應該係平既, 只係佢入面有燈發光射出黎.
但係如果整平既, 唔上色就無左粒眼珠.  所以我決定做平面突少少出黎.

好簡單, 就係 font plane 畫個半圓拉出黎就係了.

家陣基本上已經畫哂, 可以 mirror 黎睇下了.

咁....仲有一個位, 做乜好....就做下改裝, 同埋加色喇.