[教學] 平價整機二十一印~~0.1mm 米兔印仔制作教學 我又要出教學~!!!

見到Super169 C兄個Solidworks渣古頭既教學,令我火都起(熱誠喎隻),我又要出教學~~!!!!出~~!!
2015-04-05 11.54.33.jpg

前幾日有個朋友仔黎探我,我諗住送份小禮物比佢,因為佢係小米既女FANS,所以我決定印一個獨一無二既小米印仔比佢
第一步,我要搵一個圖先,我今次就搵左小米個吉祥物米兔啦,起網上面搵到個黑白圖,少好多工夫,正~~!!

CAP個圖落黎先,今次我用小畫家,因為人人都有,切淨想要既部分
Cap 圖落小畫家.jpg

加個名先,但係吾好簡幼身既字體,因為可能會印衰同吾靚

但係個圖既線條都仍然太幼,印出黎好大機會會無左D幼線或失敗,所以要加粗線條,如果大家有時間可以自己用番小畫家畫番粗佢,但係我今次就用Photoshop黎做
photoshop 開圖.jpg

開左個圖之後就開濾鏡→筆觸→強調邊緣
photoshop 選強調邊緣.jpg

加粗之後就係禁,但係會出現左一D暗紋,而且黑邊部份會BLUR同圓滑左,禁都對之後立體化有壞影響。
photoshop 強調邊緣效果.jpg

我地要開影像→調整→亮度/對比
photoshop 選亮度對比.jpg

將個對比較到最大,成個圖就黑白分明好多,之後就儲存做BMP檔,如果想切底D,可以儲存做2色階BMP檔
photoshop 亮度對比效果.jpg

之後就可以用 Image To STL 去將圖片轉做立體圖。
Image To STL 介面.jpg

開左個圖之後就可以改個Target Height 做1-2mm ,但吾好太高,因為印幼線會有危機,打磨亦有機會整爛,Add Base要較3mm以上,做個底。
Image To STL 滙入圖片.jpg

之後就可以儲存做stl檔,之後就可以用分層程式輸出 G CODE,我就用開CURA呢
CURA RESIZE.jpg

開左個圖之後,記著左click一下個圖,下面就會出現三個圖示,選第三個MIRROR,MIRROR X 功能將左右掉轉,如果吾係印出黎就會左右掉轉呢~~小心
CURA 左右掉轉.jpg

最後印出黎~~~~大半個鐘,完成~~!!!!
2015-04-05 10.43.29.jpg

本身PLA或者ABS膠都吾吸水性顏料,大家可以用白膠漿抺一層起個底,乾左就會易上色呢~~~但當然軟膠會好D啦

多謝各位觀賞,歡迎大家意見~~

多謝Ching
教學入面冇教點mirror, 請問點整呢?

回覆 2# lawhun0083

多謝C兄提醒,我已經改番啦~~~
起CURA開左個圖之後,記著左click一下個圖,下面就會出現三個圖示,選第三個MIRROR,就可以簡上下,左右定前後掉轉呢

回復 1 #yuchibb

本來都是用這軟件,但有D唔得!
用了D網上版好好多
http://www.autotracer.org/
http://www.selva3d.com/
http://vectormagic.com/

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# fred2088

等我下次用試下LEE D 先~~!正~!!吾該C兄~~~

嘩! 整個比個女印下公主先!

回覆 5# yuchibb

可有不同高度 ....