新手入門set機問題,一堆堆

大家好,我arm arm 淘左部 铭瑞达,試左個禮拜
http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=16#detail
有好多問題想問問

1,我部機connet到markerware,不過connet唔到replicator G ,請問點搞呀?
2,我print左好幾件野都ok正常,不過呢排唔知點解系extruder nozzle 後面有個洞,系咁漏膠,搞到print prinrt下會撞到,請問系咩問題?
3. 上print daul color 野時個頭對唔arm,位兩隻色有1mm錯位,請問點set?

先謝謝大家

有好多問題想問問

1,我部機connet到markerware,不過connet唔 ...
亞mac 發表於 2015-4-13 04:49

3D打印机为精密仪器,核心喷头部位请不要私自拆卸,如有疑问请先联系客服,私自拆卸所导致的一系列后果您自己承担哦。机器上都是有封条的,所以亲们请不要私自拆卸哦,否则我们不予保修和退换货。

見到呢句吾比拆怎解決漏膠及不對位問題!你可聯繫客服吧

有好多問題想問問

1,我部機connet到markerware,不過connet唔到replicator G ,請問點搞呀?
亞mac 發表於 2015-4-13 04:49

Makerware 有個 connection service 咬住電腦同 printer 嘅 connection. 你要係 Makerware 停咗個 service, replicator G 先可 connect 到 printer. 再用 Makerware 駁 printer 就要 start 返個 service.

1.3dp多數用虛擬com port連線,所以只可以有一套software連接
2.漏膠:
你而家情況:問左果間公司先...
自行處理方法1:拆左噴咀,再包ptfe水喉膠紙(五金舖有售)
自行處理方法2:用環氧樹脂...耐熱300幾度...但到必需要換噴咀時間就要用翻D化學溶劑溶左佢
3.slic3r有得set噴咀offset,可以係入面再修正

再補一句.用方法1噴咀重新女組裝後,2個噴咀高度要set翻一樣,差距要細過0.1mm,唔係份件會比低d果個噴咀卡到....

taobao賣家都系叫我上緊D
我用方法一ok左10個鐘到print time,又漏過,家下仲唔出膠tim

想問下點解print圓形會唔夠圓同有拿既?

想問下點解print圓形會唔夠圓同有拿既?
亞mac 發表於 2015-4-24 19:29

Photo please

makerware
abs 220 degree, 75% infill,110 degree hot plat,0.15mm, 90mm/s

makerware
abs 220 degree, 75% infill,110 degree hot plat,0.15mm, 90mm/s
亞mac 發表於 2015-4-24 20:35

邊一邊是底?不同角度也拍