嘗試記錄一下自己由零開始砌到有3DP爲止

大家好,我是新來的,我係入來跳坑的

是這樣的,我最近先考完DSE,心諗都過咗場足足一個月的戰鬥,仲有乜方法可以充實一下自己,而唔使係2-3個月內打機虛耗自己的光陰,同時又可以學習?

曾經想過玩一下水冷,順便去上面版偷師,不過成本與風險成反比,隨時隨地搞彎部PC(雖然部PC依然有點彎,目前用2手macbook小白中使用住),更何況個邊魔人甚多,新手勿近(相比呢個版來看,得罪咗水冷版嘅ching們,sorry啦

後來考試前幾個月找到了有關這個版,以及百度個邊嘅kossel吧(3D打印吧感覺都係充斥3DP銷售廣告,致新手之間技術交流感覺上不太充實),又見過個邊個吧主嘅威水事蹟呢個版的梁老師的功勞(當然係幾個月之前的事),令我靈機一觸,在一夜之間已經令我深陷毒癮之中

也許我想我開始玩3DP的方向有點不同,我係首先着迷3DP在於佢哋嘅mechanics,非佢哋做到好多模型出來(尤其係delta系)
事關我之前係某一年的polyU open day上,見過一部deltabot係EIE(好似係)的展臺上高速打印一個模型,然之後回家之後,就見到原來我見到那部3DP結構原來就係咁鬼平(就係個位吧主的所作所爲),就心諗自己都有可能作到一部deltabot出來,而唔係只能係大學見到教授將唔係好多香港人認識嘅開源產物當成成係曬自己幾威咁.......(純粹主觀妄想,我其實已經不太清楚個deltabot的來龍去脈了)

就這樣,特意在空閒是蒐集了許多有關3DP的資訊,當中不少都是kossel的(因爲最初接觸3dp有令我引起興趣就是它),現在開始有空餘時間了,就像積蓄過來的毒癮爆出來,唔知有無人會反對我咁做呢

OK,辛苦曬啦ching,宜家講個summary

因爲怕之試後太悶,所以特登整部3DP出來解悶。

目標(21/4更新):整部kossel出來,然後再成功自我複製所有角件/非標件+李小龍(期間會有改裝)

budget
筆直:HKD800-1200左右(+-15%)(純機器,工具、消耗品如PLA絲另計)無計,中學生有幾多個真係在番學時出來做兼職?)

完成時間:儘可能2個月內

下個POST再講詳細計劃

計劃簡介

製作大致分爲三部曲(1/7更新)
1.買件<-下面帖開始
  1.5.開箱<-這個帖,因爲太長,直接開新帖好了
2.砌件<-這裏開始
  2.5.接線<-目前在這裏,link
3.firmware tuning(差唔多了)

使用方案:kossel800(由內地人maximscy將kossel mini 改良而成的低成本型kossel,那位就係我之前話個位吧主)
圖:

點解用這個方案?:1.平。
                          2.有注塑件,非標件品質應該好穩定
                          3.聽聞好易印
                          4.用磁頭
這方案的問題:-因爲用膠轆取代kossel mini的線軌,打印精度較低
                    -架構因爲有挑輕而令穩定性降低=>打印精度降低(下方角件由3個厚件換成6小件,但降低程度目前未知)
                    -傳聞中注塑件會起裂(後來吧主改了注塑件物料和部分設計,唔知仲有冇呢個問題)
                    -用磁頭
等等

如果有更好又可以控制到成本的方案,可以係下面再討論一下

驅動版用mega2560+RAMPS1.4 +DRV8825

firmware用RichCattell版Marlin(都係未完全定案)

暫時講到這裏,必要時再加鹽加醋上去。

努力呀!!!!將lee團火燃燒到極限啦!!(爆sed)

製作記錄(買件篇)

---21/4 13:23---
目前我將個buying list 放上google doc到,以便即時修改
https://docs.google.com/spreadsheets/d/10AJI0ARmruxOYhutleT4oY8cPsKxbCbLW-LdiXztCHA/edit?usp=sharing
目前個淘寶list(題外話:MAC版excel好難CAP到table...)

基本上900HKD應該綽綽有餘
但有D未填link的,分別講講原因

步進摩打:一來我發現到有好多平的大多都係六線嘅款式,唔係四線(記得RAMPS支援只有4線來的),然而有四線的大多都係40-45RMB一個,好容易超支,如果壓係15-30RMB以內的話,又唔知改唔改到四線(小弟基本無燒焊經驗,但之後整機過程會順便學一學) 點解set最低係15RMB係因爲有人曾經用過淘寶買到咁價錢的42步進,且無中招,所以有理由相信15RMB款式可以用到

3d printed parts:呢D parts我都係心大心細。目前淘寶都見到有注塑件同3D打印件的樣式,論精度,注塑件至少無咁多偏差,但3D打印件則偏向便宜(至少平注塑的2-30RMB左右)。所以未有結論揀套件住。

DC火牛:QC問題,不敢輕易選,還是去香港買?鴨記的12V 5/6A火牛都要100-120蚊左右 淘寶就30RMB

螺絲:曾經係見過做呢款機的一站式商戶賣一整套螺絲(個表個度那個44元就是),但是我需要的是更多spare件作應急/擴展,套件肯定唔夠我所需。

最底下的白色部分暫時唔諗住,因爲香港應該有好多+屋企人可能可以借俾我
希望各ching可以俾D意見

--21/4 20:10--

目前摩打搵到較平的商鋪,應該solve了

3d printer parts 那面,膠轆線軌應該會轉用光軸(但仍未有最終定案) 詳情過去#37

DC牛未解決,螺絲聽日過過去新鎮地街搵下

list聽日更新。

---22/4 10:45---
更新了list
https://docs.google.com/spreadsh ... kc/edit?usp=sharing

目前都係環繞住摩打選擇方面,要平衡下性價比,之前的性能有人覺得似乎略不足(0.22Nm的扭力)
ching們有冇D乜嘢高CP值的2手摩同4pin可以揀?

火牛方面依然冇乜進展,都係求ching一些advice,就唔想部機俾個火牛爆先想問嘛

3Dparts 目前只能選擇3dp打出來的樣式了,一來夠選擇夠flexible(見#61),二來基本得這個能預設揀這個選項

螺絲方面,之前同吧主傾,並推介了一些高質的淘寶商戶,目前格價中。

---22/4 20:30---
更新list

(google doc感覺好廢,所以改用one drive)
https://onedrive.live.com/redir? ... ;ithint=file%2cxlsx
螺絲已經格好價了,價錢貴了20左右,但已經確保有幾個spare以免砌唔成(雖然附近有五金舖)

另外,光軸決定在香港買,相比TB的平了幾蚊,至少少點生鏽風險,不過還要買矽油

摩打換了較大扭力的
順便一提,我excel用的匯率爲 1RMB:1.28HKD
---23/4 1:05---
再修改一次list

https://onedrive.live.com/redir? ... ;ithint=file%2cxlsx
基本購買方向已經完整得七七八八,目前在想有什麼必用工具的採購方式/是現有的
個list有意見/問題的話即管俾,我都係想俾一個好印象俾自己的處女作(前提都係以CP值爲指標)

---24/4 1:20---
又再更新list...

因爲看錯價目,令我失算了36RMB,哇哇哇,個機體好接近budget上限了
不過我都係想有spare+已經進入難再挑輕成本的階段了
依然尋找工具是否齊備中(詳情請看excel,budget底下睇到的俾點意見)

---25/4 23:40---
更新多次list,加了點預計運費和總開支之類

怎樣說呢?都要開始拍東西了,無謂再糾纏於修改了
但該人的netvigator,網絡最近又開始不停換IP了(小弟的是PPPOE,浮動IP位址)...之前又體力不足之類,整個人很難繼續下去
明天再開始吧,給自己一點時間休息,3天都在長途跋涉,疲勞對自己精神沒有好處,就如睡得最冧的時候無故被人叫醒的時候般

---26/4 22:03---
再微調list內一點東西
我諗個表應該到final version了
現在開始找代購商買件,預計明天交錢
都係是時候要research些有關kossel調試和arduino等等的知識了

---1/5 0:30---
基本上這就是last version了
http://1drv.ms/1PaCAyy

但我覺得個excel依然有發展空間,但現在肯定的是,買嘢條list基本不再改動了,但右面的ref. 就會不是再搞搞下的,方便自己查料搵solution

回覆 2# bam1a

> ... HKD800-1200左右 ...

^^", 我想你有點誤會了, 自己砌3D printer, 是省不了錢的.  的確, 只算零件 成本是可以壓到很低, 可是, 這個超低成本的前提是... 你是個DIY高手+一室裝備和冷門零件;  只考慮兩個前提的一小角, 你已爆budget了.  另外, 是不會有DIY高手為節省成本去犧牲打印質量的.  ^^"  能夠成為DIY高手的人, 都是大洗慣的.  高手嘛, 心思時間就是很值錢了, 根本不值得花心思 去省零件錢.  (如果有一天, 你走上成魔之路, 你就會理解)

真的想省錢, 上淘寶淘個 Kossel套件 開始吧.  這才是最省錢的方案.

>這方案的問題:-因爲用膠轆取代kossel mini的線軌,打印精度較低
>                    -架構因爲偷輕而令穩定性降低=>打印精度降低

"膠轆" 是不能用的.  Deltabot結構 本身已先天性地不穩定, 滑軌用到頂級, 都尚嫌不足, 簡陋的代替品就更不用考慮.

Effector輕, 的確是 Deltabot結構的亮點, 可是... 相比 Kossel設計, 你貼的機的Effector 並沒有輕了.  ^^" 就是沒有嘛.  還有, Effector輕, 是為了提高急轉向的能力, 即是為了快, 可是... 提升整體打印速度, 並不是單靠Effector輕就能成就的.  你貼的機, 就算Effector真的減輕了 (which it didn't), 整體打印速度 也不見得會有所提升的.  即是... 連理論層面都多舊魚了.

> OK,辛苦曬啦ching,宜家講個summery

順帶一提, 你串錯字, 是 summary, 不是 "summery".

年輕人咁有理想,值得支持。但第一部機就算唔買整機, 最好都買套件。而家1000 人仔有找的套件其實不難找。

步進摩打:個價係因為二手同全新的分別, 要留意A數同扭力, A數太大用燒板, 扭力唔夠行唔到...
六線的接法 : http://www.reprap.org/wiki/Stepp ... es_on_6_wire_motors

火牛:見你冇heatbed, 有舊電腦牛可以用電腦牛...
http://www.reprap.org/wiki/Choos ... ing_its_warranty.29

高手果然係高手嘅思維,同我諗嘅觀念簡直係高N個層次

> ... HKD800-1200左右 ...

^^", 我想你有點誤會了, 自己砌3D printer, 是省不了錢的.  的確, 只算零件 成本是可以壓到很低, 可是, 這個超低成本的前提是... 你是個DIY高手+一室裝備和冷門零件;  只考慮兩個前提的一小角, 你已爆budget了.  另外, 是不會有DIY高手為節省成本去犧牲打印質量的.  ^^"  能夠成為DIY高手的人, 都是大洗慣的.  高手嘛, 心思時間就是很值錢了, 根本不值得花心思 去省零件錢.  (如果有一天, 你走上成魔之路, 你就會理解)

budget我覺得只係形式上的目標而已,我已知自己可能沒可能唔會overbudget,而且,我亦不敢一開始將太多錢放在自己未開拓的領域上(例如買部法拉利咁,如果車主仲係P牌仔,就算有最掂嘅電腦輔助制動,依然好容易炒車,嗮曬D錢。)

真的想省錢, 上淘寶淘個 Kossel套件 開始吧.  這才是最省錢的方案.

我一開始都係想買套件,但係reprap意義在於用市面上的零件都可以做到出來,kossel需要用的零件係淘寶多的很,套件對我來講係一種保障,如果跟到部機的BOM的話,我諗到唔會差得去邊掛。

>這方案的問題:-因爲用膠轆取代kossel mini的線軌,打印精度較低
>                    -架構因爲偷輕而令穩定性降低=>打印精度降低

"膠轆" 是不能用的.  Deltabot結構 本身已先天性地不穩定, 滑軌用到頂級, 都尚嫌不足, 簡陋的代替品就更不用考慮了.

可能我理解錯咗,佢個documentation話個個係"浴室用小論"(如下圖),正常都係用膠轆掛,再者,在貼吧上爬過文,用呢款滑輪,不算得上係好高精度,但至少係印到可以接受的模型出來,之後升級放棄滑輪換線軌/光軸提升精度都未遲。

Effector輕, 的確是 Deltabot結構的亮點, 可是... 相比 Kossel設計, 你貼的機的Effector並沒有輕了.  ^^" 就是沒有嘛.  還有, Effector輕, 是為了提高急轉向的能力, 即是為了快, 可是... 打印速度快, 並不是單靠Effector輕就能成就的.  你貼的機, 就算Effector真的減輕了(which it didn't), 打印速度 也不見得會有所提升的.  即是多舊魚了.

何以知effector不能不輕? 磁鐵有磁力扯番上去嘛(by action and reaction),雖然落幾舊磁鐵係會重一點,但係可以靠磁力的達到 equilibrium,看到部分deltabot到用到呢款effector類型,不太相信此設計會有十分大的結構問題,最多都係磁力不足(可以靠本身磁力本身性質/換高數值的磁鐵彌補到)
> OK,辛苦曬啦ching,宜家講個summery

順帶一提, 你串錯字, 是 summary, 不是 "summery".

被人搵到錯別字添,真不該

步進摩打:個價係因為二手同全新的分別, 要留意A數同扭力, A數太大用燒板, 扭力唔夠行唔到...
六線的接法 ...
vichui 發表於 2015-4-21 14:39

多謝提示。

電腦牛打算唔用住,因爲未有spare機(以前都有部壞咗的,好不幸地已經dum咗

同埋我一開始係打PLA先,暫時唔計heatbead落條數住:)