台灣 DLP(光固化) 3D列印機

https://www.facebook.com/login.p ... F958469417506025%2F

Full HD :  192x108 mm @0.1mm , 96x54mm @0.05mm Z:350mm
Full HD x2 : 192x216 mm @0.1mm   (即係2部DLP一齊印 )
2K  : 384x216 mm @0.1mm Z:350mm
4K :  409x216 mm @0.1mm  Z:350mm

香港幾時有師兄攪返部   

Full HD :  192x108 mm @0.1mm , 96x54mm @0.05mm Z:350mm
Full HD x2 : 192x216 mm @0.1mm   (即係2部DL ...
dtom 發表於 2015-4-22 11:54

ching, 果個係美金價?

初時見 台灣 既, 直覺將個數除四去諗, 方案二皮幾野又好似OK.
細心諗下, $ 又應該係美金用既......新台幣通常係 NT$ / NTD, 好少見單獨用 $.

台幣啦, 全部都中文字無理由比鬼睇
佢官網有拍賣 link
$59,999. 含 :全套配件成型機 +500G耗材 + 專利強化成行槽 +全金屬烤漆外殼 + 切片軟體 +1920*1080光機

呢兩曰得閒周圍爬文睇DIY DLP printer, 發覺其硬件結購並不複雜, 唔計個projector, 一兩仟都做得到出來。有冇師兄來挑戰呢個project 呢?

台幣啦, 全部都中文字無理由比鬼睇
佢官網有拍賣 link
$59,999. 含 :全套配件成型機 +500G耗材 + 專利 ...
dtom 發表於 2015-4-22 14:05

如果真係台幣, 咁又幾吸引喎 (當係用番佢既非商用價).  唔知黎到香港要幾錢了, 同埋佢 D 光敏樹脂貴唔貴.

遲下係咪話 DLP (定係 SLA?) 既專利到期, 呢 D 機可以平好多?

而家tb, 500人仔 1kg

回覆 5# Super169

> 遲下係咪話 DLP (定係 SLA?) 既專利到期, 呢 D 機可以平好多?

DIY的話, 專利跟你有何關係?  專利只是阻止你賣, 沒有阻止你用.  你DIY 然後自用 的話, 又何需等專利到期?  只要你不拿來賣就可以了.

SLA 現階段好難diy, 而DLP 而家TB套件連projector 6000有找。

其實DLP可唔可以將個projector轉做LCD? 利用LCD去控制邊度透光去固化樹脂, 光源可以用其他較強力既光? 唔知技術上可唔可行

回覆  Super169

> 遲下係咪話 DLP (定係 SLA?) 既專利到期, 呢 D 機可以平好多?

DIY的話, 專利跟你有何 ...
ma_hty 發表於 2015-4-22 14:51

ching 你會唔會點錯相?
我無諗過自己可以 DIY 一台 DLP 或者 SLA , 而且我都無咁既能力喇.