[製成品] 平價整機二十三印~~0.3mm伸縮拍卡神棍 ~~楂車人士可能啱用

小弟其實係一個楂車人士,我最近遇到幾個有關既問題:

我成日會去既一個屋苑,突然裝入閘拍卡機,正常番港既拍機機都係起司機既右手邊,可以方便拍卡,但係LEE個入閘拍卡機竟然裝左起左手邊,玩野!!??搞到我要行落車再拍卡再上番車,非常非常麻煩~~~
2015-04-23 15.17.55.jpg

最緊要係就黎到雨季,如果下下都要落車拍卡,就算雨落得吾大,拍卡喎兩轉都一定全身濕哂,就算係正常右邊既戶外拍卡機,都一定整濕右手或整濕個車廂啦,所以我想整一樣工具去解決以上既問題。

其實我見過有類以既工具,就係泥頭車同大貨車個司機有時會用一支棍痴實個八達通,用黎拍卡用,因為佢地高車身,但個拍卡位底,用支棍就啱啱好。

但係佢地支棍勁長,而且個八達通要痴實起支棍度,要增值同搞優惠都吾方便,亦都吾靚仔。

我本身諗過搵支張既幼鐵通做棍,但係太長吾方便收納,諗過用伸縮天線喎類,但強度吾夠,驚變型,於是我諗到用自拍神棍,因為強度夠,而且有把手,已經有磥絲位,只要印個件夾得實八達通就OK。

今次我用PLA,實心,個設計可以夾到正常八達通/智能卡或者MINI版八達通

伸長一定夠夠用啦

拍右邊正常位OK

拍左邊麻煩位都OK

以後落雨天吾洗煩啦~~~好野~~!!!!

多謝觀賞,歡迎各位意見呢

標題

你以前用用個個棍係咪拍烏蠅用?
其實呢種冇乜唔好呀,有彈性嘛
不過講真,咁嘅設計為什麼無人反映?同埋點解唔醒定點搞個臨時安全島放?

你以前用用個個棍係咪拍烏蠅用?
其實呢種冇乜唔好呀,有彈性嘛
bam1a 發表於 2015-4-23 19:17

其實拍烏蠅喎張圖我係網上面見到CAP落黎呢
都有人反映過,但係佢地話因為條路吾夠闊喎.....我覺得其實可以整闊D條路,中間米可以加個入閘機呢....我諗係有人純粹想做少D野,但兒家勁多人媽叉。

其實條路吾夠闊 比唔到消防車入 所以一定要卡機放係左邊

其實條路吾夠闊 比唔到消防車入 所以一定要卡機放係左邊
魚蛋超人 發表於 2015-4-23 21:15

所以米話可以整闊D條路,其實有位整,夠闊,而側邊又吾係行人主道,只不過有人吾用腦諗野,事但裝埋一邊就算,最慘係看更D啊姐,日日都比D送貨既問候全家。

等等先,其實有無想過將道路通行方向左右掉轉?這樣只要改改油漆+派人協調司機就搞掂
不過我硬係覺得咁樣會令到其他閘口躺着中槍(如果多過一個的話)

回覆 6# bam1a

LEE個都可以既,但指示一定要勁清楚,如果吾係會有好多自以為好醒好有經驗既人會玩逆線行車呢~~~

係咪因為右軚車加左上右落道路設計

回覆 8# secmaster

無錯,正解~~!!