請問呢舊野, 用 SolidWorks 點畫會好 D

(題外話: 剛剛想問大家點畫時, 咁橋另一位 ching 又問左個差唔多樣既野, 呢個世界真係細小.)

剛剛畫緊渣古既前臂的一部份, 其實都好多變種, 最簡單係畫入面完條柱, 加個圓筒做下 Filler 就算.
不過我都想學下呢 D 立體既曲面, 睇下有無好方法做.

呢個係我攪左好耐都唔掂 (初時諗係先畫舊大既再切, 但切出黎既面唔滑), 就用 loft 分三層圍左三個圈, 再加兩條 Guide Curves 做出黎既.

Loft 既曲線 (三層圍圈, 加兩條 Guide Curves):

家陣既效果:

頭尾圍既圈都應該唔會錯, 但係中間果層係自己補上去, 左拉右拉, 叫做睇落最似樣既.
不過, 同理想仲有 D 差別, 理想既應該係跟大約好似下圖跟綠色線既位收番細 D.

有考慮過再加多層補多個圈去控制, 前面再加條打直既 Guide Curves, 應該會好 D.
試過中間個圈個肚凹入去 D, 希望似番個形, 點知佢變到摺埋哂咁.
初時我係用一碌圓柱加三角執, 左切右切, 但切完做 filler 都出唔到一個靚既曲面.
所以最後用左 Loft.  我已經做左 "Normal To Profile", 但係 Mirror 之後, 尖尖果部份由頂睇係見到凹左既.  而且從反光面可以見到, 果 part 有少少扭左.
用 Loft 好似有點強來, 將佢分層做出黎.  但係我又諗唔到其他 feature 合用.

都想問問 ching 們, 如果你地見到舊大約係咁既野, 通常會用乜野 feature 去畫.  唔知用 Loft 係咪最簡單呢?

如果只係打印, 其實係分唔出既 (我印好細下), 不過想學下點樣做好 D.

絕對唔會用LOFT (詳細原因要講返SOLIDWORKS既HISTORY 你可以CHECK CHECK第幾代SOLIDWORKS就有LOFT依個FUNCTION)

一畫就即刻用BOUNDARY SURFACE畫 (唔會用SOLID入面既BOUNDARY)
同埋你依個大面好可能需要用幾塊面去組成

望落去最少用3塊組成 前,左,右

絕對唔會用LOFT (詳細原因要講返SOLIDWORKS既HISTORY 你可以CHECK CHECK第幾代SOLIDWORKS就有LOFT依個FUNCT ...
Sinair 發表於 2015-4-24 20:04

Boundary surface?  未學過添.....
聽個名...係咪即係一個個面去畫?  但係我都唔知點拉 D 面而滑.

不過, 我都覺得 Loft 有點矛(唔知點形易), 家陣只係用切片既方式, 我估正路畫 3D 圖唔應該咁樣切片去畫, 但真係唔識點做好, 而且切片後, 由於 Guide Curves 唔夠, 前面唔係漲起咁升上去, 變左凹入去既, 印出黎都摸得出 (即係下面果個圖既凹位), 自己都覺得完全唔掂..... 所以想向 ching 請教下點畫好.

回覆 3# Super169

Guide Curves唔可以無限用 無記錯最多好似係5條
面唔係拉出黎 都係同LOFT差唔多咁用

正路畫3D卜面一定係切片咁畫 人地畫飛機計埋氣流都係咁上下畫法

所以咪叫你唔好用LOFT 成900年無用過依個FUNCTION....
上面個回文已答你大概點樣畫