[製成品] 平價整機二十四印~~0.1mm龍貓上色版~~勁多女仔鐘意呢~~

2015-04-26 19.11.40.jpg

琴日突然收到一個朋友電話,佢話想我幫手,因為佢知我有3D打印機,佢想我印兩隻龍貓公仔出黎,佢自己再上色,諗住送比女仔....都知佢籠野,佢話會買番卷PLA比我....算啦,幫佢啦...(笑左)

我用左LEE個圖,但係圖入面個龍貓太瘦,好似無食飯禁,所以我就將佢個高度由4.8cm縮到4cm,唔~~~可愛番D啦~~卡娃兒呢~~
http://www.thingiverse.com/thing:12146

我印左一大一細比佢,一隻4cm高,一隻8cm高,我得閒見幾得意,我自己再印多一隻細既出黎,諗住玩上色,

點知就大鑊啦,因為真係太細隻,打磨同上灰都好難,尤其係佢肚喎D倒V既紋,一上灰就好易整走D紋理,我要用刻刀勾番D線出黎,早知就印0.05mm啦,少好多工夫呢....

上完色都幾滿意,我女友見到都好鐘意~~~仲叫我整多幾個出黎送比人......(吾好啦)

2015-04-26 18.33.05.jpg

2015-04-26 18.31.42.jpg

我個朋友隻大龍貓完成左啦~~比D圖大家睇下啦~~

多謝大家觀賞,歡迎各位意見呢~~

好靚喎,睇嚟你隻貓都好鐘意你嘅傑作喎。

回覆 2# kit121

我隻貓其實好想一野咬爛佢,因為佢係一隻天生足老鼠既喵,乜都咬下先~~~

回覆 3# yuchibb
ching 整得好靚,  加埋隻白貓既合照好cute
另外, 龍貓 都係貓 唔係老鼠黎架

回覆 4# monogram

其實我隻大白貓(小米)先係主角呢,只要細過佢既擬似生物,佢都會用牙咬~~~~~(同類相殘~~!!)

回覆 1# yuchibb

請問 用什麼上色 ?

Ching 執過之後, 可愛過原裝好多
之前見過, 但無諗過改過係完全兩回事, 勁!

回覆 6# fred2088

我係用模型油加天拿水油呢~用細號筆,龜筆,上大部份色,眼睛用油性針筆點既,刨尖鉛筆黎加深邊線呢~~~

唔系呀?thing個隻甘異形,同ching果隻好明顯係表兄弟啦,一d血緣關係都無
ching點樣壓扁佢架?

同一件野, 比 ching 攪兩攪, 就完全唔同哂了.
改版之後, 得意好多喇.