紅外線反射傳感器, 玻璃可行嗎?

淘仔 ¥15-¥50  人仔都有...  

arduino  版都有
http://item.taobao.com/item.htm?id=38963856930

你想用黎做乜?  auto-leveling?

係呀, 唔知玻璃效果會點呢
一支果尐直徑18mm.... 似乎大左少少

dtom 發表於 2015-4-28 13:41

幾mm近距離電容式應該好過紅外

回覆 4# Offer

係怕用係 heatbed 加溫後會幾影響準確性啫

dtom 發表於 2015-4-28 13:41

我覺得係可以,不過精度會差過用微動開關
因爲紅外線調平+玻璃就要用要全內反射(total internal reflection)的原則,要調得好耐先好準(例如到幾高,角度要點先可以做到全內反射並偵察到
大量光學滑鼠都好難用係玻璃上,可見用呢種來校準調平唔係好易的事
而且紅外線的衍射(diffraction)幅度比光大,好容易被隔離個cmos偵察到
我覺得光學的話用雷射似乎會準點,至少個EM波冇咁易散

我覺得係可以,不過精度會差過用微動開關
因爲紅外線調平+玻璃就要用要全內反射(total internal reflect ...
bam1a 發表於 2015-4-28 13:51

學以致用,今年DSE有冇考呢題?

學以致用,今年DSE有冇考呢題?
Offer 發表於 2015-4-28 14:05

wave在short Q只有2題左右,冇乜點考過wave類型的題目,有考的話,一種講波形,一種是double slit(印象不大,不能參考)
我深對EAA的DSE物理題型感到絕望
死板的題型,背多過做的答案,重要係連SBA做實驗考試都係要背多過記concept同公式(主觀性分析)
好吧,無謂批評上面的大人們,小弟自認物理是廢廢地的
相反,ICT考common sense 多過要玩專門的知識,離唔開社會的事,今年考手機遙控四軸飛行器
物理就係要你死係要記熟各種實驗(人地EAA都係推薦你去望各種網頁的實驗的資料)
話說唔小心離咗題添

回覆 6# bam1a

真讓人懷念... 高中的物理課呢.

>而且紅外線的衍射(diffraction)幅度比光大,好容易被隔離個cmos偵察到

讓我也來個溫故知新.  首先,  紅外線 也是光, 是的, 所有 em wave 也算是光 (如果你問高中物理老師的話), 真的要細分, 可分為 可見光 和 不可見光.

> 因爲紅外線調平+玻璃就要用要全內反射(total internal reflection)的原則,要調得好耐先好準(例如到幾高,角度要點先可以做到全內反射並偵察到

不同的物料, 都會在特定頻率的 em wave 之下變 透明/不透明, 而對於 infrared 來說, 玻璃是不透明的, 玻璃亦會 反射好一部份的infrared (其它吸收了), https://www.youtube.com/watch?v=YFQ49dssMuk .  即是說, total internal reflection 在這例子是無關係, 不透明了 如何 internal ?  

另外, 樓主所說的紅外線反射傳感器, 應該會對玻璃有反應, 頂多就是觸動開關的距離 跟產品說明裡的距離 不同.

回覆  bam1a

真讓人懷念... 高中的物理課呢.

>而且紅外線的衍射(diffraction)幅度比光大,好容易被隔離 ...
ma_hty 發表於 2015-4-28 14:47

我最多都是學那種可見光的反射折射都是以可見光爲主
紅外線的穿透性我其實不知道,只是知道波長越短的,越容易穿透
可言之,長知識了