[測試] MakerBot 3D打印機 體驗會 記事~~~~仲以為美國機好勁~~

小弟參加左今日RICOH搞既MakerBot 3D打印機體驗會,我因為公事遲左少少到,去到已經二十幾人起度,有一半係工作人員,得十幾個人黎睇野(包括我),講解既得圖中間喎個四眼仔一個人,

好多人問佢野,但係我覺得佢吾係太專業同識野,因為佢可以話PRINT到上圖綠色喎個花瓶同下面紅喎個作品已經好似好勁禁,其實我吾覺得有幾難,因為大部份起度既C兄都有能力PRINT得更好既作品出黎,佢講到PRINT吾失敗好似好難得禁........
而且佢仲只係識印0.1/0.2/0.3mm,實物見到只係好粗糙,真係吾覺得有幾勁。

佢仲要話佢要印件野要頭喎20分鐘要睇實個件會吾會甩,仲要爆自己成日印印下會甩底.....佢話佢玩左2年.....吾係下....係機/膠問題?定係佢實力得禁多??.....我只可以話,HKEPC既C兄太強啦~~!!

吾想聽條友吹水,影機算數:

Replicator Mini

部機好細,當然未夠TINYBOY,可印SIZE好細,同COME3D有得揮,好似賣萬幾,要用佢專用既料匣入料,即係吾比你用淘寶膠,而且亦都好貴,佢用既料匣容量只300幾克,佢話每公斤要成500蚊~~!!!!嘩~~!!即時O左咀,唯一要讚係佢幾靚同有四面透明保護蓋,但係佢無HEAT BED,只可印PLA...亦都無得OFFLINE PRINT

DIGITIZER

其實我今次最想就係睇下LEE部野,機就見到啦,但係無得即場試玩呢,又無示範,又無複製既SAMPLE,我要追問個四眼仔先摷到一張相,仲要睇吾清楚印得好吾好,真係佢點吹都得.....不過部機比我想像中大部好多呢

Z18

好大既一部機,印出黎既SIZE比正常大,聽個四眼仔話印出黎既質素會好D,但係我見吾到現場有乜野作品係質素好呢(汗),睇見佢印野喎陣都比MINI靜好多

Replicator Desktop

吾記得影,因為佢同2X太似,只係單頭同無HEAT BED,所以都係只印PLA,當你見過2X,你無可能對佢有興趣。

RICOH坐地投影機

幾突別既機,我仲以為係抽濕機,幾得意既,但當60寸電視都只係一萬蚊,我想信無乜人會買LEE部機。

打印機

都預左RICOH會放自己既打印機,禮貌要影下

3D打印質素麻麻

我吾知係佢地未TUNE機定係部機根本就係禁,竟然會有INFILL不足同穿隆,0.3mm黎講我相信無一個c兄會接受,而且表面都吾平滑,應該retraction同溫度都有問題。

佢比我試印既野,曲面都出現摩斯紋,亦都有少少被口
2015-04-29 22.22.20.jpg

2015-04-29 22.22.53.jpg

2015-04-29 22.24.12.jpg

2015-04-29 22.24.45.jpg

2015-04-29 22.25.17.jpg

2015-04-29 22.25.33.jpg

2015-04-29 22.25.44.jpg

感想:
我覺得RICOH今次準備得吾係好好,因為無互動示範,講解者又吾有料,作品質素都未去到吸引同合格既水平,老實講好失望,如果佢地吾TUNE好部機同印D似樣D既作品出黎,我相信都幾難叫人比其他機兩部既價錢買機呢~~~
我突然覺得我部大陸機平靚正呢~~~~GOOD~!!

歡迎各位意見呢~~~

回覆 1# yuchibb

這正是他們要Sale的對象, 不懂最好.....只要付錢便好....

這裡的CHING 不會去, 去的都會挑機啦 !!!

Makerbot 全部都 萬萬聲,有D是 萬萬萬萬聲 .... 上年已去過, 送了部 Mini 出來 ... 不會好得過這裡的CHING 好多 (自己平自己 ) ...

回覆 2# fred2088

就連我部垃圾機都好吾過呢~~~一個字:廢~!!,如果佢地搵LEE度D C兄TUNE好部機先,再PRINT D正野出黎,先可以引到人。

回覆 3# yuchibb

Ricoh 之前無一項是同 3D Printer 有關, 好像Laser Printer 印到野出來便賣得 ....
有部有CAM 的 ... 可能好像 Octoprint 的功能 ...

markerbot tune唔tune到0.05?

回覆 5# COOJ

我有問過個四眼仔,但係佢好似未試過....,好似淨係試過印0.1/0.2/0.3mm.我即刻覺得佢好流...

回覆 6# yuchibb

唔係掛⋯⋯

回覆 7# COOJ

如果佢真係識印0.05mm,擺出黎D野質素就吾會禁差啦~~唉~~其實我好想叫佢上黎爬下文再講野...

其實我都試過用MakerBot嘅機,我唔係幫佢。佢真係貴丶列印質素唔係太突出。但係佢有一個好處,就係較為穩定。係試吓一次過print廿幾三十隻就知,而且只係cal少少機,唔駛點tune機。但大陸機就係成日都有d 唔識形容嘅error發生,可以話貴在穩定性,順帶一提,佢地新出嘅filament spool,有設計過,d線冇咁容易
kick死。我諗makerbot d機係比公司工作用,同我地呢d 3d發燒友追求嘅嘢唔同。
人地求平平安安打印到交到貨就得,注重穩定,我地就睇成品質素同tune機技術,兩樣嘢黎。
利申:我只係曾經用過,所以有少少了解。

同感...表現平平...未見突出