黑仔事件簿.....PTFE 卡死在噴咀

哈哈..我都算係呢度既黑仔中既黑仔了, 幾乎乜野衰野都有我份.  我分享既野, 多數都係衰野.

呢幾日趁住黃金周諗住攪掂埋隻渣古, 對腳都叫做好, 只欠中間身體連接, 同埋佢條"裙".

點知...頭先印下半身時, 就快完果陣我去睇下, 點解只係印左一半.
再睇下, 個頭無野出...PK, 又塞頭.
當然係停機 unload 膠拆頭準備浸阿 C 通喇.
unload 膠果下, 條膠出唔到, 卡住...剪斷佢先, 遲下拆開哂再攪.
再加熱鬆頭....一扭果下, 感覺怪怪地, anyway, 等佢凍左再睇.

一拆出黎, 又出事了.....原來頭先扭果下, 扭埋左條 PTFE.

不過, 再細心睇, 條 PTFE 前面完全黑哂, 相信死前已經燒壞了.
問題係.....家陣點扯都甩唔到條 PTFE, 又唔敢太大力, 怕拉斷留左一半係入面仲 PK.

如果我直接浸阿C通, 會唔會有機會熔左 D ABS 佢會鬆番甩到出黎.
但係唔知 PTFE 浸阿C通會唔會有乜野變化, 或者溶成一舊膠咁痴左個頭?

呢次真係慘, 兩邊頭死哂, 一陣試下裝另一邊個頭去, 睇下仲有無其他問題.

另外都有樣野想問, 我都印左幾個月都係咁印, 呢幾日打印, 件野中間好多時見有D 黑.
會唔會因為天氣熱, 我照用番之前既溫度, 相對會熱左呢?
印象中上年夏天又好似無特別同佢降溫打印....唔知有無關了.

回覆 1# Super169

PTFE 好軟, 找個3mm鑽咀 用手慢慢鑽 (慢慢來吧, 需要少許時間的), 就可以清理乾淨9成9, 之後再用亞士通浸下抹下就清晒.

不過呢... m6牙 內徑3mm 的 0.4mm噴咀, 淘寶上是大量廉價出售中了.  幾蚊就咪鬼慳啦.

回覆  Super169

PTFE 好軟, 找個3mm鑽咀 用手慢慢鑽 (慢慢來吧, 需要少許時間的), 就可以清理乾淨9成9,  ...
ma_hty 發表於 2015-5-3 15:49

唔該 ching 先.
就咁鑽, 怕唔怕會鑽花個噴咀?    等我一陣試下.

我剛剛發現, 可能之前 check profile 果下, 唔小心改錯野, temperature 應該本身 check 左係 active temperature 既, 家陣無 check.  唔怪得之前我見佢一開始要去 235, 我之前改左用 220 的.  但係多 15 度都唔應該可以燒焦條 PTFE 掛.  呢邊條膠都用左大半年了(最後都係上年換既), 唔知點解會焦成咁.

回覆 3# Super169

怕用鑽, 就加熱, 加熱了, 也應可拔出來.  ( 加熱應該是更佳方法, sorry sorry. )

m6牙 內徑3mm 的 0.4mm噴咀, 淘寶上是大量廉價出售中了.  幾蚊就咪鬼慳啦.

又要花時間鑽, 又要花時間浸, 又要花時間抹, 玩完仲要唔知乾唔乾淨, 得唔得都係一半一半.

買啦.

回覆 4# ma_hty

唔該哂 ching....我已經等唔切, 鑽開左了.

用左三個鑽咀, 1.5, 2 同 2.5 輪佢....因為 3mm 好似入唔到.
最後, 由支 2mm 直鑽入底, 仲食實左條膠, 我見突出黎果部份跟個鑽一齊轉, 即係已經甩左.
慢慢 keep 住鑽再向後拉, 就連住個鑽頭出埋黎了, 可以浸阿 C 通了.
另外有 D 野 PM 左問你.