渣古 出左黎喇 (已靜雞雞完事了)....

呢兩日有 D 野攪, 未有時候執埋 D 手尾 (因為點整都會阻住出腳, 唔係太滿意).
暫時放隻唔著褲既出黎, 希望大家高興.

由於都幾多 file, 我自己又成日亂改名, 我都怕會有錯漏. 而且後期既 join 不能共用, 所以做埋個組合圖, 拍埋片, 希望大家都砌到.

Thingiverse 地址: http://www.thingiverse.com/thing:809810

組合說明: https://www.youtube.com/watch?v= ... L6bgtTf&index=1

係 thingiverse 直接開, 只係睇到第一條片, 我又懶得夾埋佢.  用 browser 開會見到個 playlist.
可以 solidworks default 既 resolution 我無改, 唔係 standard, youtube 既片時清時濛.

組合圖, 唔識砌模型都應該砌得掂掛.
有少少野要注意, 由於我係用 M2 軸的, 圖中已標明邊 D 可以唔落都 work 既 (Optional).
但都有幾個位一定要用, 試過打印一支 M2 既軸完全唔掂, 所以無 STL.
不過, 唔駛怕, 我試過用 1.75 膠條, 外邊包少少薄膠紙, 可以頂得下既.
另外, 我D窿係開 1.9mm 而唔係 2mm, 因為試過某 D 角度用 2mm 打印時, 會無端端大左 (我部機 tune 得唔好掛).
所以改哂 1.9mm, 窄 D 點都好D, 入唔到就搵野鑽大少少就可以了.

好多關節位我因應之前容易爛既地方改左, 應該唔會咁易爛了.
呢兩日部 printer 有事, 改完之後我都未印番一套出黎.

希望大家玩得開心, 當係試下你部 printer 喇, 希望印到既 ching 可以 post 出黎比我睇下, 上埋色就仲好.  
腰位已加定圈, 盡量今個月耐幫佢畫埋條迷你裙, 印完就可以加上去.  問題係腳既氣喉.....仲諗緊.

組合圖如下, 大家可以睇下先 (原來有一個 assembly 同 part 同名添, 好在 STL 唔會重複)

FootBase

Foot-Left

Foot-Right

Arm

Hand-Left

Hand-Right

Final

舊完成圖 (無褲著好醜怪)

新完成圖 (已經加番條迷你裙, 唔再走光了)

靜雞雞 更新 ... 哈哈, 唔知有無人見到有乜野唔同左呢.

好有心機畫

師兄真係好堅!

嘩~~!!好正~~~又有VIDEO,我個朋友諗住買機黎印呢~~~!!
C兄你應該好快上THINGIVERSE頭版呢~~!!!西飛利~~~!!!
快D印埋條裙同上色啦~~~~加油~~!!!
可以話LEE個應該係最接近模型既打印作品呢~~~

有得玩

嘩~~!!好正~~~又有VIDEO,我個朋友諗住買機黎印呢~~~!!
C兄你應該好快上THINGIVERSE頭版呢~~!!!西飛利~~~!! ...
yuchibb 發表於 2015-5-6 20:43

條裙其實畫左兩塊, 但係一加落去就好阻對腳, 不斷改緊.  家陣身體既環已經凸出左好多, 希望就到位.
不過, 我相信加左裙之後, 再出唔到朝天腳 同 一字馬了.

上色我好渣....希望 ching 有興趣印隻出黎, 上埋色.

家陣仲有個問題, 係部機既位.  因為 D 膠軸都幾貼的, 再加上會有 support.  我自己印完, 要磨幾多下至入到.    磨果下都幾煩, 又怕磨多左會鬆, 磨唔夠又入唔到.

你快D 毒下你個 friend 喇, 多個人玩開心D.

回覆 6# Super169

我會交上色既重任比我朋友呢~~因為佢玩開機械模型,有噴筆呢~我相信佢好快就會開工,因為佢已經睇緊買邊部呢~~~

Ching 好勁,如果可以做埋紅睡星或藍老虎就正正正!

或者可唔可以share solidworks parts/assembly file
等我地學下野

或者可唔可以share solidworks parts/assembly file
等我地學下野
secmaster 發表於 2015-5-6 23:09

唔好意思, 今次個身真係好夾硬黎去畫, 跟我畫就一定學壞手.  
而且, 自己都覺得太醜惡, 好多都係當 sketchup 咁畫, 所以 source 就唔 share 了.