[製成品] 平價整機二十五印~~0.1mm樓奴 貓奴 女奴 觀音兵 香港現況創作

玩左3D打印都兩年幾,好想整一D作品有關民生,想令睇到既人有共鳴,亦都想令人思考,吾想只係睇下就算,

之前既YES NO 同LOVE SEX都係文字方面既賞試,但有一定技術既局限,所以今次我想有D變化,起圖像方面著手。

LEE幾年其中一個最熱既題目就係"上車",未上車又無父幹固然一世都吾洗旨意啦,但係就算比你上到車,好多人就一世為層樓打工,不見得生活質素同壓力比未上車既人有所改善

我今次既作品就係想反映LEE點:一個人雙手拎起間屋,代表上車族,但係覺得好辛苦,要咬緊牙關,腳都震,活生生變成一個樓奴。

人既部分就係我自己用123D畫既,因為我之前有改開模型同手辦既經驗,所以關節角度同長度都有大約概念,印一次就OK~~!!!我想定位佢係一個上班族,所加條軚比佢,用色方面都會用OFFICE BOY為主既鮮明而無深度既顏色,睇落就會比較草根同無助,頭方面只有口部細節,因為想比多D想像空間觀眾,身體比較瘦而腳向內曲,就更比到人弱小同辛苦既感覺。

屋我就係起Thingiverse度搵既,因為我自問自己畫屋無可能靚得過人地呢~~~
http://www.thingiverse.com/make:71648

我覺得好易印,就算我縮細一半黎印,印出黎都幾靚,基本上吾洗執,亦都有好多細節位,所以好推介各位C兄試機用

上色方面因為本身設定係石牆屋,所以上色有少少難度,要上網睇下相諗下D色點溝。

其實LEE個模型可以有變化,只要提起不同既物品,帶出黎既意義就吾同:

女奴

觀音兵

女奴既用色上主要用粉紅色,代表女生既執著,中間有個紅色心,係代表個男仔未得到女仔個心,而個底係銀色,即係底蘊都要用物質黎維繫

而觀音兵既娘字我用全銀色,即係代表全物質,全金錢~~~

貓奴

法國號好重

模型奴

好大支~~~筆

http://www.thingiverse.com/thing:818102
有興趣既C兄可以印黎玩下呢。

0.1mm pla 印左一個鐘

額外送個貓奴劇場比大家睇下啦

貓奴:衰貓~!你好重呀~!吾該吾好份兔仔懶可愛好無?

肥喵:你講乜野話?

貓奴:我話你好重呀~!!老鼠又吾捉,日日就係禁食,自己吾行又要人抱~~

肥喵:喵喵喵喵喵~~!!!
貓奴:吾好打面呀~~!!

肥喵:好~~!!我吾扮兔仔,扮青蛙先~~kero ~~!kero~!!

多謝大家觀賞,歡迎各位意見~~~!!

回覆 2# Ricky_ston

refresh 下應該睇到啦

ching 既作品, 好正, 有創意又有意思.  樓奴既造型好正, 完全感受到佢既苦況.

師兄的出品真係正

回覆 1# yuchibb

有心思, 有意念, 有創作能力, 有製作能力,  ....

有作歌能力 ?

ching 既作品, 好正, 有創意又有意思.  樓奴既造型好正, 完全感受到佢既苦況.  ...
Super169 發表於 2015-5-8 01:37

因為我就係一活生生樓奴既例子呢~~~~嗚嗚嗚嗚嗚~~!!

樓奴既造型............"  身同感受".....
Ricky_ston 發表於 2015-5-8 01:45

大家同路人,有苦自己知~~~唉~~!