(多圖注意)嘗試記錄一下自己由零開始砌到有3DP爲止[開箱篇]

由於上一個帖太長,所以開另一個帖
上一個帖(最好用呢個帖討論好了,集中點討論,除非有另外一些話題)
首先事先聲明,尤其班唔夠RAM的CD-ROM們
圖大量多,爲了你的電腦順暢,最好不要強迫你們的電腦狂開vitural memory

來個溫故知新先:

目標:整部kossel出來,然後再成功自我複製所有角件/非標件+李小龍(期間會有改裝)

budget
筆直:HKD800-1200左右(+-15%)(純機器,工具、消耗品如PLA絲另計)無計,中學生有幾多個真係在番學時出來做兼職?)

完成時間:儘可能2個月內

製作大致分爲三部曲
1.買件
  1.5.開箱<-目前在這裏
2.砌件
3.firmware tuning

使用方案:kossel800(由內地人maximscy將kossel mini 改良而成的低成本型kossel,那位就係我之前話個位吧主)
圖:

部機的直線軌道由膠轆(好似係用尼龍?都係石油副產物,差唔多掛)滑輪改爲近似ming師兄的光軸(打3d件的賣家根據國標2020鋁材的規格,並以ming的件爲設計方向而設計的,因此兩者參數基本差不多)

機子的詳細資訊在上一個帖有講

驅動版用mega2560+RAMPS1.4 +DRV8825

firmware用RichCattell版Marlin(都係未完全定案)

暫時講到這裏,必要時再加鹽加醋上去。

(由於offer 版主大大要求,所以改成較小file size的圖[每張100-200kb左右,如果再有必要,可以再縮],以免手機黨的流量被小弟調戲,但依然有原圖可以看。)
本次開箱的相簿
昨天我成功等到代購商運過來
總重量14公斤,拎番屋企,手好酸
夜晚先開始拆,總是有一定的安心
來個大合照吧(總共20箱/袋)

犧牲者一號,就決定是你了!

是遊標卡尺來的(雜牌)

(卡尺的模樣)

唔好話我用手機影,係我部相機好難對焦到金屬(點對焦金屬都係會失焦的
(其中一個失焦例子)

用閃光雖然可以對焦,但D字就反曬光,睇不到

這是第二號犧牲者

電線鉗。。。咦?竟然買一送一?真好 (【系統】您的flag已經懸掛了)

(單手拍好容易震,下次應該開個閃光燈可能會好點)

這是犧牲者3號

圓通裏面就是申通?!圓通你點解咁包容呢間死對頭嘅?!

爛gag講完。呢包是螺絲來的。

題外話,呢間野都幾有規模喎除咗上圖那個單據外,還有呢種保養書(相信那些東西在香港是廢紙來的,講何況我是買螺絲阿)

犧牲者4號,免運費的EMS。。。

是平平地的萬用表(話說雖然我有讀點物理,但我依然唔係好識點用萬用表點用(乜識唔識萬用表關物理事咩))

犧牲者5號,個樣好似幾大喎...

唔係,係好細粒的30ml矽油

犧牲者6號,放喺手上有滿滿的重量感

個3d打印件賣家真好,落咁多啪啪紙入去防震

這是直線運動用的組件

(貌似有小小彎,應該不影響性能掛)

effector,擠出機,暫時不用的膠轆滑輪部件+附送的滑輪減震部件

角件,馬蹄鐵型片(我用金屬,這個當備用先),滑輪另外的部件,微動開關放置用的件,z-probe件及擠出器另外的部件
)

玩到咁耐,都犧牲者7好獻身的時候了

感覺會爆的12V6A DC adapter
(即使加咗個啪啪紙都唔代表成龍唔會詛咒你的(可能)

犧牲者8號,個賣家好求其,求其都淨係用黑色膠袋

全家幅

唔? 個2GT帶咁短嘅,嗰時我用吧尺量到係1M
喂!等等,我要4M唔係1M阿!!!!!!
即係話...

Hi你!你條友係咪發1/5黃金周夢呀,咁嘅失誤都有!
blacklisted 1:普林特電子
唉,繼續。犧牲者9號

啤令們(白平衡調了自動,所以有時十分黃)

犧牲者10號,比起其他件重好多的

是1.75mm的PLA絲。(灰白色)

犧牲者11號,主板,RAMPS,DRV8825同mon

個mon比意料中大

個版

RAMPS1.4

當然不少得DRV8825

犧牲者12號

kapton膠紙

犧牲者13號,一堆雜件

做個特寫,報下時(影相實力不好,請見諒)

犧牲者14號

睇陣過期報紙先,都係一種樂趣來的(?)

那是風扇同小型散熱器,用來整整部PC用的,不是3dp用的

嗯,新華日報,那天新華日報號依然正常運作,但都好過蘋果太陽東方多多聲(?)

犧牲者15號,螃蟹王國1個

裏面冇螃蟹,只有6枝碳纖維杆

犧牲者16號

遠程用peek身 j-head

小小特寫

犧牲者17號,落了好多發泡膠做保護

果然是磁鐵,磁鐵好容易干擾其他電子產品同好容易損毀,所以要做足隔離同防震措施

依舊好難影正面

犧牲者18號,望起來唔算好大

42步進摩打一個

只有一個咁多

等等!得一個?!
阿皆老街!又係得一個?!

好心班商家唔好發五一黃金週的夢吧!
曬嗮啲時間同金錢

19件,一睇就知係鋁材,那些啪啪紙特別難拆

兩重防護(後面那箱是玻璃,由於難拆兼易碎,所以決定唔開了)

9條24cm

3條61cm

好,就係咁多了

後記:那兩個缺漏的件已經查詢了代購商,證實的確係賣家發漏的,現在正補發中,不過運費依然要自腹,F___。
後記2:光軸之前開的post有,況且不是淘寶回來的,所以不做開箱了

總結:想玩3dp的CD-ROM們,強烈建議買套件好了,唔好學我咁作大死,今次事小,下次遇到黑心商家就仲慘過今次

師兄好好心機!支持

回覆 2# bam1a

卡尺好長 .... 唔方便 ...

回覆 2# bam1a

順便提提你(犧牲者9號)的LM8UU 線性軸承實際係需要四個一組共十二個
(給直線運動用的組件), 只用一對係咬唔實,如果補發還來得切啊!

預祝你順利完成!

回覆  bam1a

卡尺好長 ....  唔方便 ...
fred2088 發表於 2015-5-8 23:04

記得當年中四攔左把T尺要買過把, 貪心買左把長多100 mm既, 後悔左兩個學期!

回覆  bam1a

順便提提你(犧牲者9號)的LM8UU 線性軸承實際係需要四個一組共十二個
(給直線運動用的組件),  ...
palpatrick 發表於 2015-5-9 00:36

可以2個一組的
還有,如何咬唔實?

回覆 7# bam1a

有需要再補吧!我去睡了!明天再努力!加油!
小弟開心運行中!

回覆 8# palpatrick

有無這個件的stl?

依幾日放假唔係公司, 你可以向淘寶店主取stl。