[製成品] 平價整機二十六印~~0.1mm高達鐵球模型~~試機上色推介

最近見到Super169 C兄印渣古禁正,實在令我痕養難耐,其實我之前試過印THINGIVERSE上面高達同跑車既圖,但係原來好多圖都係有問題,例如有好多隆同無厚度,比Meshmixer執,好多時都無整到人吾似人,所以都放棄左

直到見到manqwe C兄介紹左Microsoft個修理圖檔既網站 https://netfabb.azurewebsites.net ,我死左既希望又重燃啦~~!!!

我本來想印OO RAISE GUNDAM,但係因為我明白個圖太多細節位,一定要印得大先可以出到,而且佢頭上面個V字D天線超易爛,如果印得細隻分分鐘幼過頭髮,所以吾打算一開波玩禁盡玩大野分件,所以試下玩鐵球先~~~!!!
http://www.thingiverse.com/thing:184008

2015-05-15 15.56.08.jpg

鐵球本身既結構吾太複雜,而且無高達頭喎D黑人曾到無倫既幼天線,所以就算印得細都吾會炒粉~~~
2015-05-15 08.09.42.jpg

個鐵球我本身都係起Thingiverse度下載既,但係吾執乜到印吾到,兒家執到有9成還原,證明C兄介紹既野果然堅~~!!!

雖然可以印得出黎,但係仍然有少少問題,就係修補網站整完出黎有D位仍舊好薄,好似個窗口其實係吾通既,而且個球狀主體如果印得細過4CM闊就好易有隆,又或者薄到得人驚,而且喎三個發射器真係印到薄過紙,所以我都要拆左自己再畫過。
2015-05-15 19.45.20.jpg

我選擇將個鐵球放大到5CM闊,出黎既效果幾好,機械感強,素顏都呃到下人呢~~~~
2015-05-15 19.45.46.jpg

我發覺用Meshmixer度加support,印出黎會比較精細D既,表面既處理會無禁辛苦。
2015-05-15 07.19.57.jpg

上色都有一定難度,因為一件成型,好多鬼鼠位,要CHECK好多次,而且因為印得細,立體感不足,所以就刻深D 線位,手油陰影位加強立體感。

而支槍因為結構比較簡單,於是我就用少少吾同色TONE既深灰上吾同部分,因為想大D對比,所以主色用近白既灰。因為原本個手柄太幼吾突出,就自己用膠絲拉長重做,做大D。

而個倉門同其他部分既紅色係加左黃色同灰色,盡量同MG版封面一樣。

手部本身有兩對紅色既線管,但係因為太細印吾出,所以自己拉絲重做

本身諗過加水貼或者自己畫字,但係因為個面無乜打磨同懶吾搞LU......

我誠意推介各位C兄可以試下印鐵球黎測試下大家部機,因為越細越難印,而且印出黎都嚇到下人(高達FAN屎)呢~~~~
亦都推介比各位鐘意高達同上色高手玩下呢~~~~

多謝大家觀賞,歡迎各位意見~~~

回覆 1# yuchibb

2015-05-16 09.54.48.jpg

就黎完成~~~啦~~~80%

師兄好厲害

回覆 3# alexlolo2010

多謝你支持呀~~!!我已經上完色UPDATE左個POST呢~~~你快睇下啦

ching 好掂呀...上色呢家野, 我真係完全唔掂.

回覆 5# Super169

其實上色我都只係一般,我反而想學你劃圖禁叻呢~~!!!

樓主真係勁!佩服!

回覆 7# hokafai

多謝支持呀~~!!下次印高達先~~~