平價整機二十七印~~0.1mm 1比433 Y3型公屋~~上色惡夢

我有個愛好砌模型既朋友,最近搵我幫手,佢想整高達場境模型,但想有香港特色,所以搵我畫幾棟有香港特色既建築物,我有諗過中銀,又有諗過會展等地標性建築物,但係都比個朋友BAN哂,因為佢話太特出啦,會搶過主角(高達)既注意,所以我就諗倒不如用民房啦,但係畫畫下吾知點解變左日本民房,鬼有香港特色咩~~所以我決定畫公屋啦

我有諗過用邊款既公屋好呢~~因為又有井型,H型,L型,Y型....,因為我住起Y3型,而且Y型亦都好普遍,所以吾洗諗,一於Y3型公屋啦

我用123D黎畫,畫左一日先KO,開始明白點解畫圖搵食機要8-16GB RAM,因為我得4GB RAM,臨尾做乜都要等幾秒,有幾次仲HANG埋(未SAVE)~~認真慘情

我首先成個印一次出黎,再比我個朋友諗下要邊PART,之後先再印大佢,因為我部機可印體積吾大,所以我縮到13CM高,9CM闊,即係1比433,PLA 0.1mm 印左一整日。

印出黎幾有質感,擺起屋企都幾型~~!!但係上色就要諗下啦,因為真係大工程呢~~~

回覆 1# yuchibb

> 我首先成個印一次出黎,再比我個朋友諗下要邊PART,之後先再印大佢,因為我部機可印體積吾大,所以我縮到13CM高,9CM闊,即係1比433,PLA 0.1mm 印左一整日。

嗯嗯, 置業夢一天完成了.  就算按 1 比 433 算, 實用面積尺價都仲係平 .  代理先生, 示範單位在哪?  去睇下樓得唔得?

印出黎個質素都幾靚wo
就咁都似去扭蛋機扭出黎個d模仔

高手 .....

不如整埋井字型公屋,有大细天井

ching 好勁呀.  由樓奴變成成幢樓要哂, 厲害!

想要南山村

樓主可否分享埋個STL出來呢,呢個應該是很受纲友歡迎的佳作

回復 5 #secmaster

港產情境,有鐵甲萬能俠就好。。。

via HKEPC Reader for Android

回覆  yuchibb

> 我首先成個印一次出黎,再比我個朋友諗下要邊PART,之後先再印大佢,因為我部機可印體積 ...
ma_hty 發表於 2015-5-22 12:36

要睇就緊係睇半山豪宅別墅啦~~等我遲D整番間出黎先~~~