[製成品] 平價整機二十八印~~0.1mm中指7仔雷神大改造~~十八禁不喜勿入

小弟好鐘意呃人MAN,所以辛辛苦苦日日都去7仔度買野儲印花,又問又搶,前幾日終於儲夠16個,抽到呃人MAN,奧創,大隻佬同女人就好啦,點知竟然比我抽到我最憎喎個雷神,佢同射箭喎條友都吾知做乜既,廢到無淪,打開盒喎下真係人生去到谷底,本來想即刻吾要,但係又吾甘心(16個印花呀大佬!~~~!),

2015-05-23 21.15.40.jpg

打開黎認真睇真係覺得佢個動作好核凸,尤其係佢對腳同隻左手,而且係佢個樣仲要非常樣衰,所以我決定將佢翻新改造~!!

2015-05-23 21.20.53.jpg

我決定重制佢左手,為左配合佢黑人憎既樣,我改做樹中指,因為成隻手既方向同角度都要改,所以將隻手CUT開3部分,上手臂要加膠(PLA膠絲加熱容解)重制,下

手臂可保留,但手掌部份我打算用3D打印組件

2015-05-23 21.34.35.jpg

我上Thingiverse度搵,得lee個最啱用:http://www.thingiverse.com/thing:24917

因為個figure比較細,所以隻手都印得好細下,好難打磨

2015-05-23 22.27.45.jpg

先用泥膠將所有配件素組,定好位置再取出泥膠用PLA膠絲熱溶翻件,重制上手臂。
2015-05-24 07.59.50.jpg

全隻都從新補色,出黎效果都OK,兒家個型態合埋好多~~~~夠哂爆!!!~~YEAH!!!將我抽吾到呃人MAN既心情完全情現呀~~!!!

多謝大家觀賞,希望大家吾會反感,歡迎大家意見~~~~

你真係好勁!

Great, give you finger, thumb not that middle, haha

師兄好勁,可唔可以詳細啲講點樣用泥膠同pla翻件?

你真係好勁!
hokafai 發表於 2015-5-26 01:13

Great, give you finger, thumb not that middle, haha
kenchiuon 發表於 2015-5-26 13:53

多謝兩位C兄既支持呀~~~我會繼續努力~~我兒家整緊新野呢~~~~好快出爐~~!!!

師兄好勁,可唔可以詳細啲講點樣用泥膠同pla翻件?
secmaster 發表於 2015-5-28 21:45

有兩個方法

如果要制造新既關節補位,先用最少既泥膠連接兩件件,再加夾夾實驚走位,之後可以用3D PRINTER噴D膠絲出黎填補虛位,補哂之後就甩開兩件件再中間既新造位移走泥膠後再填充或直接打磨,我有時就怕煩就用火機溶左D膠快捷D

如果真係要番件,就要用紙粘土(20蚊喎隻),分兩邊合實件件,分開之後就會有個模,乾左就禁將D浴既膠線倒入去,兩邊都就黎滿就再加一D溶膠就將兩個部份合實,分開再打磨......