[零件配件] PC4M8快接邊到有得賣?

個送料快接壞左, 只要一兩粒, 唔想淘,
前幾日行左去鴨寮街行晒兩邊鋪頭,間間都話無.
深水步同觀塘塘會有得賣?

個送料快接壞左, 只要一兩粒, 唔想淘,
前幾日行左去鴨寮街行晒兩邊鋪頭,間間都話無.
深水步同觀塘塘會有得 ...
oakhk 發表於 2015-6-4 21:29

鴨記有售$18

呢尐消耗品... 買3粒真係可以淘十粒加埋運費...
PC4M8 淘都係幾毫至2蚊咋

$18粒 真係好貴
都係淘寶算...

呢隻PC4-01 唔知可唔可以代PC4M8??我唔係好識睇佢01同M8有咩分別.
睇佢好似好D. 因為我入料時成日卡係個快接同個散熱管中間.要拆出黎手入料再擰返好個快接.
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=40803362485

回覆 3# dtom

幾毫子同2蚊果D分別係邊? 有隻話出口韓國成2.1粒. 係唔係真係好用D?

回覆  dtom

幾毫子同2蚊果D分別係邊? 有隻話出口韓國成2.1粒. 係唔係真係好用D? ...
oakhk 發表於 2015-6-5 22:25

用過韓國的和平價的外觀的確有分別但使用則沒有分別

呢尐快插本係身用係氣動工具
所以有大量廠生產
要搵 PC4-01  係乜, 果間無咪搵第2間, 5間內應該有標尺寸

價錢既差果少少就算啦, 你最多咪買十令廿粒
溫馨提示, 通常氣插都唔可以直接比4mm喉直穿
你用緊直穿既通常係賣3D printer 果尐公司特別訂造
最少都要訂一百粒...
所以想慳唔駛自己鑽大既, 最好就去賣 3D printer 既鋪頭買啦

回覆 7# dtom

我太蠢, 都唔係睇得太明.
即是PT M8 和1/8 不通用?

另一個問題PC4M8之後又分牙距, 有PC4M*1 又PC4M8*1.25, 點睇返自己粒牙距係幾多?.

回覆  dtom

我太蠢, 都唔係睇得太明.
即是PT M8 和1/8 不通用?

另一個問題PC4M8之後又分牙距, ...
oakhk 發表於 2015-6-6 13:12

據dtom大的表,
m8同1/8的分別就要看看兩者用什麼度量衡制式
1/8是英式,用inch(吋)
m8是美式,用mm(毫米)
英式基本上不能兼容美式的
m8是8mm,1/8吋(好似叫1分)的話是3.17500mm(這數值亦不是m3)
可以話係兩回事來的,不要當好似就當係一樣

下面那個問題,sorry,我唔識.

一般在3DP用的快接多數都係1/8喉牙4or6mm喉