自砌大豬(二) :硬改篇 (已完成)

又到小弟講故事嘅時間嘞!

前言:

歲月催人日月如梭,眨下眼大豬已經5個月大,
不經不覺已經長得婷婷玉立,重貌美如花添.........!   

有一日佢突然同我講佢有咗....個英文名叫dorlin,
我問佢做乜無啦啦改個咁嘅英文名呀?
佢話啲人見親佢都咁叫佢,而且仲成日問佢做乜眼超超添,
我細心啲睇下佢攪乜鬼啦,唔睇由至可,一睇......嘩!
原來舊病復發個平台又墮咗落嚟,右邊Y軸膠件重歪埋一邊,

由於情況嚴重,為免病情惡化,
即刻帶佢去DR.Tiger醫生嗰到睇下,
我問Tiger醫生咁嘅環境有無良方妙藥,
佢話呢啲係硬傷,傳統嘅ABS同PLA醫唔到架,
一定要做鋁合金大型手術先可以徹底根冶,
而且重話費用昂貴要揾專科度身訂做至得!

小弟孤寒度叔又兩袖清風,無錢做啲咁昂貴嘅嘢,
自己又無乜改裝架生,更加無明哥大師父嘅車床,
只有瞓覺用嘅一張大床...!

唉...唯有低頭踱步,諗下有乜計仔可以平平地攪掂佢,
不經不覺踱步嚟到鴨記,無意中走咗入一間鋪頭,
發現咗有樣嘢幾啱用,可以解決小弟當前困景,
而且我一直都想擁有佢好耐,
佢就係..........................................?

第一章:修改迷你鎅床

就係佢啦!

細細部唔阻地方 ,似玩具得嚟竟然有一萬三千轉,

隨機附送一隻四吋風車鋸碟,一隻四吋鑽石碟,一條金屬管位,
可以作45度鋸木條或金屬,兩隻碟最高轉速一萬三千轉,

五舊水唔算貴,最吸引我嘅係佢寫住配合介子可用普通五吋碟,
畢竟係市面上好難買到四吋碟,諗咗幾日, 一於俾錢帶佢返屋企!

先嚟一幅結構拆解圖先,

再支解佢,

順手買咗一啲五吋碟同護目鏡

對比兩種size嘅碟,

首先用隨機附送嘅四吋風車鋸碟測試,鋸木板係ok嘅,
不過個摩打扭力唔係好夠,要用慢少少嘅速度先可以,
如果推得太快會dup停部機,不過咁樣同角磨機對比下,
佢比較安全,起碼無咁易會切斷手指, 唔好睇佢好似玩具,
當佢行足全速一萬三千轉時,把聲都好得人驚架!

輪到試用五吋碟嘞,咪住........................................
點解揾哂成個包裝盒都揾唔到有介子嘅?
唔通隻介子無包埋嘅! 呢次瀨咗嘢嘞!

登!登!登!係呢個情況下,就係3D Printer發揮作用嘅時侯嘞!
無送介子唔緊要,叫呀豬豬印隻出嚟囉!easy job!

磨碟同風車鋸碟原來唔同size,無問題一樣照印,

攪掂後可以開始測試嘞,但係隻碟點解會cake住咗嘅!
原來五吋碟比較大,部機高度唔夠,不過唔怕!印舊嘢出嚟攝高佢,

由於佢全速運轉時,小弟都有啲栗栗地,咁啱係DIY版區,
睇到高登呀伯師兄話有碳刷嘅摩打,可用光暗掣控制轉速,
於是買咗一個同加多個有開關燈掣嘅插蘇座,以控制轉速及增加安全性!

萬事俱備,準備測試!......................................

成功將一塊6.5mm厚嘅生鐵切開!

第二章:改圖及切割

攪掂咗部鎅床後再去鴨記,買咗一對價值二十大元嘅九比架,
再將heatbed arm 修改及拆解成兩部份,
以配合安裝呢對cheap cheap九比架,

係列印之前先印出heatbed arm部份位置,以較準螺絲位置,
螺絲位置較準後再用膠紙綑綁在九比架上進行切割,
(由於切割時顧及安全問題所以無法影相,請諒)

組合好後再更換及安裝,由於更換及安裝heatbed arm嘅步驟,
係自砌大豬(一)嘅post已有詳細說明,在此不再重覆敍述。

而Y軸膠件改裝部份大致與heatbed arm相同,
都係先改圖令到固定stepper嘅位置作出一度空位,
以攝入一塊已打磨好嘅鋁片,

再係側邊開出兩個螺絲窿,直穿鋁片空位至另一邊膠件上,
以讓之後用兩粒螺絲鎖上及固定好鋁片在膠件上位置,

由放小弟塊鋁金屬零件,係打磨好後,想試下條隙位夠唔夠fit,
點知攝咗埋去攝實咗,掹唔返出嚟! 唔想夾硬嚟驚會整爛埋個Y軸膠件,
無辦法用鋁金屬零件模擬個過程,所以只可以用文字描述,

先用一塊比Y軸膠件,固定stepper部份大小小嘅鋁片,
貼住固定stepper嗰部份位置,用箱頭筆畫出outline,

再用鎅床沿著畫出outline進行切割及打磨,
完成後將鋁金屬零件攝入Y軸膠件及用螺絲上緊,

完成後安上stepper,整個結構就會非常堅固,再用 自砌大豬(一)嘅說明安裝回3d printer上,
整個硬改過程亦宣告完成!

再印返個美女以作測試

測試效果小弟收貨!

大功告成,謝謝觀看!

ps:本來想用紙皮模擬一次個打磨過程,但最後都係放棄咗,
        因為如果係有diy經驗嘅師兄,一睇就知點做,小弟亦無謂係呢啲師兄面前,
        班門弄斧,貽笑大方,如果係無diy經驗嘅師兄,小弟就唔建議跟住做,
        因為做呢啲嘢係有危險性,唔想引起無謂損傷,萬一有乜意外,亦非小弟所願也!

5D la!

ching 失蹤左咁耐, 原來玩緊 dorlin ...
仲要尋到去鴨記....係咪去左附近樓梯口果D解決左先呢.

ching 個平台用打印膠件?  唔會係換左角鐵掛.

回覆 1# 絕對好奇

好奇兄大豬出世後就應該同佢做多幾套內臟啦

無意中走咗入鴨記,12金鴨

回覆 2# healingfoot

刪除...............

回覆 3# Super169

換角鐵呢啲cheap嘢唔啱大豬架!
一係唔換,換親梗係用very cheap至啱佢!

回覆 4# dtom

小弟當時啲膠絲已經用哂!
你見我一人就廿卷,就知我幾肚餓啦!

回覆 5# linuxbaba

金豬就有一隻,重貌美如花!
唔知啱唔啱你口味嘞!

回覆  linuxbaba

金豬就有一隻,重貌美如花!
唔知啱唔啱你口味嘞! ...
絕對好奇 發表於 2015-6-5 17:53

咁得閒吹水.....仲吾快啲講埋吓集!!