閃鑄Creator 印ABS 出現拉絲

印細件野無乜問題
但一印大件少少個頭就係在另一邊咁出D 廢膠
用緊閃鑄原裝ABS, 印頭set 左220度
係咪溫度出左問題?請各位ching 指教

回覆 1# Radioactive

2004年注冊嘅深水潛水艇!同超哥同埋嗰期!
我差唔多嗰期開始睇EPC!可能再早少少!

師兄好似用咗部機都一段時間!

1.係咪最近先至咁樣?定一路以來都係咁樣出廢膠?
2.出廢膠時用雙頭定單頭?
3.列印時有無好大陣膠味?
4.列印時個溫度差距大唔大,穩唔穩定?

但一印大件少少個頭就係在另一邊咁出D 廢膠
Radioactive 發表於 2015-6-7 22:04

"在另一邊咁出D 廢膠"既意思係咪:  左邊頭印野, 右邊頭同時吐絲?

照計就算無端端加熱哂兩邊, 如果步進唔推膠, 去盡都係吐少少出黎.
要好似你咁吐法, 右邊既步進好似同時推緊膠...但又無落底, 即係一開始唔係一齊出膠?

回覆 2# 絕對好奇

係啊ching, 深左好耐近排玩3d printer 所以要上水了

部機最近先係咁買左返來年半,對上成半年無用過部機…
部creator 係雙頭機,但我今次印個陣係用單頭,只係load 左ABS落左邊個頭
之前都未試過咁,部機直版無改過
列印時無乜特別大陣膠味
列印個陣開左窗,溫度我估正常室溫28度左右

會唔會g code 切片切得唔好?我thingiverse DL 左STL 檔,再用replicator G 切片的

CHING 睇落似係GCODE問題喎
右頭出膠代表右頭有加熱
你CHECK下GCODE有冇加熱右頭, 有DEL左佢就冇問題

回覆 4# Radioactive

啱啱小弟部機都改咗雙頭,亦都試過單獨用左邊同右邊頭打印,
我亦係用replicator G 切片的,未曾試過有師兄呢個情況發生,
師兄無玩部機咁耐,唔知部腦有無鏟過機,重裝過啲軟件?
由於小弟係夜行動物,所以儘量假設師兄嘅問題作出解答。

1.試下改用右邊頭打印,睇下打印會唔會正常返,
2.如果師兄係用跟機漢化版嘅replicator G,請改用正常版,
3.睇下有無揀錯部機嘅型號,

4.如果係用Skeinforge切片,請選用Skeinforge(50)版本,

5.如果有update 過firmware,請重新update 一次及確保選啱型號。

如果以上方法無效,就要cap一張G-Code圖睇下先!