闲置多年的PCB晒板机制作OLED

尼套金电子PCB晒板机买番尼就未拆过封,近排见MM搞OLED,一时兴起,系储物室执番出尼玩下。

尼番张全家福,尼套野可以做双面板的化学过孔。

出菲林

晒板

显影

蚀刻

整左一版出尼,好多块,认真睇番MM的贴,原来已经到1.3了,无所谓反正做的时候都预左吴得的(因为担心板和溶剂已经过期),独乐乐不如众乐乐,有兴趣的朋友可以向我索取,免费赠送,当然了邮费自己俾咯

尼套金电子PCB晒板机买番尼就未拆过封,近排见MM搞OLED,一时兴起,系储物室执番出尼玩下。

尼番张全家福 ...
ansion 發表於 2015-6-13 07:29

大哥果然設備齊全,基本上應該冇乜工具你是沒有!我已經三十幾年冇DIY PCB了!而家要造PCB也只找廠造了。

大哥果然設備齊全,基本上應該冇乜工具你是沒有!我已經三十幾年冇DIY PCB了!而家要造PCB也只找廠 ...
Offer 發表於 2015-6-13 08:50

三十幾年!!!
版主 DIY PCB 既時候呢度可能好多人都未出世

三十幾年!!!
版主 DIY PCB 既時候呢度可能好多人都未出世
dtom 發表於 2015-6-13 11:54

我比版主要迟D,不过距今都有25年了,个时做保护膜好原始了,有油漆尼油。

记得當年用綠化銅,用油筆加移印纸。用温水放入牛奶公司雪糕膠兜。

记得當年用綠化銅,用油筆加移印纸。用温水放入牛奶公司雪糕膠兜。
g2david 發表於 2015-6-13 15:09

應該是氯化鐵

回覆 1# ansion

要鑽孔....

我比版主要迟D,不过距今都有25年了,个时做保护膜好原始了,有油漆尼油。 ...
ansion 發表於 2015-6-13 12:33

所以 我而家比廠造又有絲印又有阻焊又有過孔又有噴鍚又有鑚孔又有開槽又有鑼邊又有飛針測試都係幾十蚊仲吾駛用一次就要處理化廢

大家都似係差不多期數,我係用AB水

大家都似係差不多期數,我係用AB水
cksiu 發表於 2015-6-14 19:54

AB水太霸道,還是氯化鐵浸下郁下安心D