如何改善電腦繪圖效能及防止程式崩潰!

想請教下依家做緊繪圖工作嘅師兄,
小弟近日嘗試使用Meshmixer畫公仔及修改模型時,
發覺如果個模型比較複雜,就會好慢同容易崩潰!
如果我加多啲 ram或買張繪圖卡會唔好啲?
希望各師兄指點下!

PS:本人電腦用緊8G ram,AMD R290。

想請教下依家做緊繪圖工作嘅師兄,
小弟近日嘗試使用Meshmixer畫公仔及修改模型時,
發覺如果個模型比較複 ...
絕對好奇 發表於 2015-6-22 23:55

i7 16G ram 256G SSD再加張千零蚊顯咭應該不錯

我係非 做緊繪圖工作 既 路人甲.
wah... 你都叫做用緊 R290, 我張 670 仲雞過你.
不過, 我 RAM 多過你, 但應該唔會有大作用, 段估你個圖都唔會幾 G 掛.
我粒 U 係 6C12T, 由於你無講, 我估你係大路 4C8T 吧.
MeshMixer 係 support multi-thread, 但係網上人地講佢好多野都唔可以 parallel, 未必可以盡用 D thread.

如果你唔介意既, 可以 send 個 file 比我試下, 睇下我粒 CPU 既 core 同 RAM 可唔可以追番 display card 既不足.

i7 16G ram 256G SSD再加張千零蚊顯咭應該不錯
Offer 發表於 2015-6-23 00:05

買幾千蚊 顯卡的話, 會唔會執張 二手既繪圖卡仲好?

Edit:
傻左, 睇錯添....ching 係話 "千零蚊顯咭", 會唔會仲弱過張 290?

我見 dcfever 有條友成日賣過時既 K4000, 只係 2800, 唔知係咪堅野, 定係改番黎既.

回覆 2# Offer

版主師兄你嗰張係普通顯咭定係繪圖卡?

回覆 3# Super169

我用緊FX8350,我嘗試修改緊靚女初音!
你要stl檔定係SketchUp檔?

回覆  Super169

我用緊FX8350,我嘗試修改緊靚女初音!
你要stl檔定係SketchUp檔? ...
絕對好奇 發表於 2015-6-23 00:16

無所謂, 我只係試下開黎睇下速度.

你用乜野 OS?  我係 Win8.1 x64 的, 8G Ram, 你應該都係 x64 吧.

wah...如果 STL 既初音....肯定超多三角形......

搵張繪圖卡或者試下MOD 佢做繪圖DRIVER 試下先啦
普通Gaming Card 無對3D軟件做優化;可能會有bug。
否則都唔會兩者價錢相差咁大啦。

呢度有YOUTUBE 片講到3D 軟件時繪圖卡與非繪圖卡既分別
https://www.youtube.com/watch?v=xeHei6qmzM0

回覆 7# Super169

兩個都send哂俾你試下,
呢個已經修補到接近完成,
只係仲未打印測試!
check e-mail

回覆 8# 凌天羽v

多謝師兄意見!師兄有無用開繪圖卡?
r290唔知有無出mod driver呢?