[製成品] (不喜勿入)平價整機三十印~~0.1mm 人體器官~~~腎臟~~~~~~~~~模型

前日收到ORDER,要我整一個禮物送比我女友個上司,要係一對腎,我覺得無乜特別,以為好易搵到圖,點知上THINGIVERSE度D圖都吾係好得同吾夠細緻同造位差,所以我決定改圖

我用左LEE個 http://www.thingiverse.com/thing:758291

個圖既問題細節太少,比例吾夠肥,個底吾可以坦平,同埋個血管位粗幼同方向都吾係好得,所以用MESHMIXER執下先......

因為用黎影相加整估人,所以比例要做到一比一,打印都印左成日先印哂一對,出黎效果都OK,但係因為無乜時間搞,所以輕輕磨下就收工

上色我就琴晚搞,但係噴到一半先發覺無哂力架,又要今朝比人,所以只可以做到磨沙效果,所以我就濕水比大家睇下如果上左力架會點.....

LEE個作品純粹惡搞,如果令大家不安我要講句SORRY啦~~~

我會盡快開始第二個畫公仔教學呢~~吾好追殺我~~~~

希望遲D醫學既進步真係可以打印出真正比人用既器官同皮膚啦~~~禁就吾會有禁多人受苦呢~~~

大家有意見可以提出呢~~~

真搞鬼, 送腎俾人

ching 入埋樽真係好鬼正.   人體器官打印 (唔係膠件, 係基因) , 好似之前都有睇過, 真係有人研究緊既.  或者 n 年後 (n 應該唔細), 真係可以用黎機(當然唔係檯頭果部)印出一個可以用黎移置入人體用到既器官.

暫時未有真野, 睇住 ching 個 3D 打印標本頂下癮先.

回覆 3# Super169

Ching 都有睇過CNN!

http://edition.cnn.com/2014/04/0 ... nting-human-organs/

回覆  Super169

Ching 都有睇過CNN!
palpatrick 發表於 2015-7-3 18:09

我邊有咁叻睇 CNN 喎, 我只係睇 engadget 咋....

http://www.engadget.com/2015/01/ ... -3d-printed-organs/

真搞鬼, 送腎俾人
jk2019 發表於 2015-7-3 16:19

因為佢地成日都會對住個上司講:"拎個腎出黎~~!!!"

ching 入埋樽真係好鬼正.   人體器官打印 (唔係膠件, 係基因) , 好似之前都有睇過, 真係有人研究緊既.  或 ...
Super169 發表於 2015-7-3 16:53

我放入個玻璃平度就係想做到好似真係真器官禁,不過如果有噴埋層力架就會靚好似好多呢

兒家人造皮膚已經有,其實我相信人造器官或者合成器官已經有,只係仲未公開同到正常人可以負擔到既水平.........可悲....

回覆 7# yuchibb

如果師兄對人造器官有興趣,
小弟推薦你睇兩套記錄片,
[Discovery][新世紀醫學:組織再生],
[BBC][地平線2009:幹細胞的秘密 Fix Me]
google下就有影片兼有字幕,值得一看!

回覆  yuchibb

如果師兄對人造器官有興趣,
小弟推薦你睇兩套記錄片,
[Discovery][新世紀醫學:組織再生 ...
絕對好奇 發表於 2015-7-4 04:28

多謝C兄介紹,等我去睇下先~~~~~