【已入手】, 有FD SELL我買機(金屬機全新HKD5000)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

全機圖, 都OOKK咁

機身鳥瞰圖

打印機頭,  全金屬的

打印件 0.2MM  ABS

跟機配件 有鏟, 雕刻刀, 6角匙 同埋扳手 ETC,,,都唔錯

嘩,製成品出來效果唔錯, 我最近想搵平入部機.

回覆 4# canthony1008

一般般吧 ....

反而我想知道可以去到幾快? 全鐵機應該可以行好快

嘩,製成品出來效果唔錯, 我最近想搵平入部機.
canthony1008 發表於 2015-7-11 19:29

打印效果的確一般, 若對比STRATASYS機, 相差很大

對比ULTIMAKER/ MAKERBOT, 主要缺點在於Z軸相對冇咁直(但都可接受)

如果對比高燈漢X代理果部XYZ,,,就好佢好多 (買前去左睇D打印件, Z軸太差)

反而我想知道可以去到幾快? 全鐵機應該可以行好快
g2david 發表於 2015-7-11 20:23

呢個真係唔知,,,  我買左返黎,,,都係跟返原廠速度, 原廠SETTING印, 未得閒改

當I1S 遇上ULTIMAKER(I1S ABS 0.2, ULTI PLA 0.2)

凌空小圓, I1S 效果好少少(唔排除ABS問題)

個底難拆少少, 比唔上UTM

Z軸唔直呢個係XYZ機常見既通病, 呢個1萬蚊樓下既機都應該好難避免
(詳見最後一圖最下部, 應該約0.1 咁上下)

5千零蚊, 都幾值

回覆 9# pkpkx6

" Z軸唔直呢個係XYZ機常見既通病, 呢個1萬蚊樓下既機都應該好難避免"

成部機用鐵做, 四平八穩, 不是用膠件砌出來. 我覺得如果還沒有解決 Z軸唔直, 5千就唔太值. 這部機原價$1萬.

用$6000 去買雙頭閃豬重花算