[教學] tosihba flashair wifi for 3dPrinter(先査證自己3DP是否支援)

我試左暫時沒有問題,幾好用,唔洗成日扲出拎入張卡咁麻煩

http://microfabricator.com/blogs ... ith-your-3d-printer

1.檔案總管入面Set番見到隱藏File及Floder

2.用window個Notepad打開佢講果個sd_wan/config,加番佢個啲野,現有個啲留下

[Vendor]

UPLOAD=1
UPDIR=/
APPMODE=5
APPSSID=TOMJONES
APPNETWORKKEY=GREENGRASS
APPAUTOTIME=0
APPNAME=printer01
VERSION=F19BAW3AW2.00.03
CID=02544d535730384708ccc4a67800e501
PRODUCT=FlashAir
VENDOR=TOSHIBA
MASTERCODE=e4121d4499e2
LOCK=1
APPINFO=0000000000000000

講解下
Appssid就係你個wifi
APPNETWORKKEY就係你個wifi嘅password,一開個時會變曬***你照打番落去
Mastercode係張卡的Mac,卡背後有寫
其他野冇就加番,有就保留

3.安全unplug張SD卡,再插番入就可以

你已經可以插入3Dp入面試下

4.192.168.1.200/upload.cgi
就係你上載時用瀏覽器打呢隻Link,記得ROUTER入面set死個ip比呢張卡,唔係下下揾張卡的lP仲煩我用192.169.1.200

非常實用! 我有張 pqi air 未知support 如何!

Kawai.jolly 發表於 2015-7-17 19:27

正喎, 我張 SD 就黎比我隊爛了.  閃豬個 slot 既窿好到好大, 唔可以沿邊入, 成日對唔正.
剛 check 左, 16G 約2 舊水, 都可以接受.  如果 8G  可以 1 舊就更好, 反正多左都無用.

回覆 3# Super169

TB ... 108 人仔 ...   成HKD150 到港 ...

回覆  Super169

TB ... 108 人仔 ...   成HKD150 到港 ...
fred2088 發表於 2015-7-18 00:07

price.com 格價都係 180 左右, 差幾十蚊, TB 買呢D野, 有問題要換比較煩.

香港邊度有得買?

wifi sd card 咋,又唔係新科技,各大電腦/影音鋪都有得賣

四圍都有,腦場16G先一百八十幾,真係勁方便

行行下街,上左诲鮮坊,放低两舊四十二,執左張32GB。
本來諗住買最細8G,睇完佢既介紹,去旅行影完相用 tab 即睇,又幾正喎。結果決定買最大既。

Kawai.jolly 發表於 2015-7-17 19:27

ching 我今日買左番黎, 剛剛番到屋企, 攪左一陣....唔知點 set, 原來唔係想像中咁直接.  
我仲以為 set 番部 router 既 SSID 同 password 比佢, 就識得自己上網, 我就可以見到佢.  點知做完都唔知點.

我用 card reader 插入部電腦, 裝左佢個 FlashAir Tool.  出左 4 個 option:

理論上都係由頭落去, 咁我做左 Network Settings 先, 睇落好直接, 填左幾格(比我油黑左果 D).

Wireless LAN setup mode 我選 Automatic startup mode, 再改埋 30 分鐘至 timeout (睇落都無錯掛, 比多D時間摸索下).

之後選 FlashAir drive setting, 諗住睇下有乜好選....點知好話:

唔通要我部 PC 有 WiFi?  我估係去旅行時, 無 router 至用掛.  暫時唔理佢.

Initialize the card/change settings.... 睇落唔似有需要用.

斷估應該 set 哂喇, 就插去比隻閃豬食, 諗住試下抄個 file 比佢印......問題黎了, 點抄?

手機既 WiFi 見到佢, 裝埋個軟件, 可以見到張卡既 file.  但只係可以抄落黎, 唔可以抄上去.

而且, 我部 PC 都仲係見佢唔到.  無計唯有試下再開 FlashAir....點知, 唔插張卡係開唔到既.

我會再慢慢研究佢既 help, 不過, 好粗略咁見到一句好驚訝既野.....

* CAUTION: The FlashAir drive setting can only be used to copy files on the FlashAir™ card to a computer. It cannot be used to copy files from a computer to a FlashAir™ card.
If you attempt to copy files from a computer to a FlashAir™ card, it will appear as if the files have been copied in Explorer (Finder), but the files will not actually have been copied to the FlashAir™ card.

我會唔會中左招?  無理由架, ching 明明話 "試左暫時沒有問題,幾好用,唔洗成日扲出拎入張卡咁麻煩"....
但係佢個 help 都只係講點用個 FlashAir Tool....好似無教我點用張卡.

ching 可唔可以講下你係點做既?  點樣可以由電腦抄個 file 去張卡比部機印? (我會再努力上網搵下)