閃豬底板維修

早兩日塊heatbed唔識升溫,
檢查完部機之後發現底板插腳有燒焦痕跡,
分別係power輸入位同heatbed輸出位,

由於趕住印嘢所以係heatbed輸出位補咗小小鍚,
暫時頂住先,等得閒先至再修埋,
今晚印印下嘢部機突然自動reset,
重有少少窿味,無辦法唯有攪攪佢,
由於好明顯係插頭位接觸不良引致電流過載,
火牛有overload protection立即cut電,
小弟經常無人看守作長時間打印,
為免歷史重演,索性將兩個插頭移除,
直接將電線銲落底扳度,以其一勞永逸,
唔先擔驚受怕,各位有用閃豬嘅師兄,
有時間就要睇下塊底板啲插頭位有無類似情況嘞!

回復 1 #絕對好奇

不是用 reley 好D嗎?

via HKEPC Reader for Android

順便换埋條電線啦
Heatbed 加熱條電線有小小發熱
粗多小小會好d

嘩....ching 玩得咁激, 咁燶法, 小心火燭......

既然換開野, 不如順便換埋個 SD card reader.....等佢讀到 SDHC / SDXC.
不過, 可能要改埋 firmware.  

成功既話......順便換埋我果部.

建議焊位加熱溶膠固定

有點奇怪,接觸不良引致電流過載?
接觸不良唔係只會增加電阻令電流減少?
不過有機會係插頭過熱令錫熔化,再SHORT CIRCUIT

回復 絕對好奇

fred2088 發表於 2015-7-21 11:36

你既意思係RELAY代替MOS管?

回覆 7# lunxg

Relay 接外部電源 ...

回覆  lunxg

Relay 接外部電源 ...
fred2088 發表於 2015-7-21 22:20

哦! ISEE

我用開小K智能插頭+IPCAM睇住

插頭可以SET定時CUT 220V/ 用APP CUT電

回復 絕對好奇

fred2088 發表於 2015-7-21 11:36

多謝師兄提醒!不過呢塊mighty board係集成版,唔需要用relay。

順便换埋條電線啦
Heatbed 加熱條電線有小小發熱
粗多小小會好d
lawhun0083 發表於 2015-7-21 12:02

多謝師兄建議!已經換咗。