[零件配件] 「 直 」線光軸

各位師兄有冇光軸好介紹?請PM.

之前買過一間配各種軸承都唔順同好嘈。後來發覺光軸大過8mm小小,通常誤差應該+0/-幾多咁。

最近想整部corexy。今次買到冇過大既光軸,但放响枱面碌會嘞嘞聲,真係彎到九彩。其實有冇貴啲但保證直嘅光軸呢?

見有啲賣40一M,話直度70um in 1000mm 。最衰係有一個評論話佢唔直!

更新在17樓

之前買過一間配各種軸承都唔順同好嘈。後來發覺光軸大過8mm小小,通常誤差 ...
hon2013 發表於 2015-7-30 22:36

記得我曾經買過光軸
係大角嘴必發街個頭一個專做鋼鐵的
我都係買8mm長的光軸,400mm*6, 42蚊
但我都係覺得要買多幾個,因爲我放落我的直線啤令的時候,其中一個都幾噪下,且鬆鬆地(十分輕微,放高佢會做自由落下),另外一對就俾個啤令磨到一忽變咗"拉絲"面
即係個8mm個精度可能+-0.05mm左右(max err)
或者淘寶,道理同出一轍,最好都係天貓,冇咁伏
仲有,必發街個度,佢哋會叫呢種野做光丸

-------------------------
70um幾乎係一個0.1的超幼原子筆或者約1條頭髮的直徑,現實生活有些難用

你咁講似係軟軸wo。6條有冇一啲唔直呢?

係唔係即切比你呢?可以諗下帶埋bearing去試,唔得叫佢切多幾條。

via HKEPC Reader for Android

你咁講似係軟軸wo。6條有冇一啲唔直呢?

係唔係即切比你呢?可以諗下帶埋bearing去試,唔得叫佢切多幾條。 ...
hon2013 發表於 2015-7-30 23:19

唔軟的.
咁短會軟的一定係純鐵/鋁來的.
仲有佢哋幫我切的,但長度精度上要+-3cm,同埋個面切咗後需要用鉗整走

大角嘴必發街邊間啤令行?

大角嘴必發街邊間啤令行?
id19642000 發表於 2015-7-30 23:38

我都想知邊度有啤令買
但唔會係個邊有,因爲個條街專賣鋼材同整車

加硬軸唔應該有拉絲現象wo!

via HKEPC Reader for Android

買錯了,去旺角新填地街啤令行買,有幾間可選

新填地街多少錢?幫手切?即刻有?

之前買過一間配各種軸承都唔順同好嘈。後來發覺光軸大過8mm小小,通常誤差 ...
hon2013 發表於 2015-7-30 22:36

如果肯定係8mm,咁可能頭尾切割位引起,可以用剉小小打磨,唔係就要買