第二個機械人?

玩完第一個, 要再繼續既話....
搵過可以做到基本動作既, 都要 18 個 servo (類似 darwin mini)
pro mini 得 14 個 IO, 即係無佢份 (其實有無可能呢 )
再數落去就係 arduino Micro , 佢有 20 個 IO
但 IO 夠佢又係咪真係啱用呢...

然後到 servo,
隻 2 腳 4 servo 都要用金屬 12g, 咁大隻既話唔知仲夠唔夠力...
或者要用大 servo ( MG996R ) ? (但我又想細.... )
再大一級就要 digital servo, 成30蚊人仔一隻... 剩係 servo 都 5 舊水

苦腦苦腦

Dtom 緊係有大整大啦。。。  唔好諗啦! 

玩完第一個, 要再繼續既話....
搵過可以做到基本動作既, 都要 18 個 servo (類似 darwin mini)
pro mini  ...
dtom 發表於 2015-8-3 16:56

14個 IO, 但都唔係個個 PWM 喎.  so far 最多係 Mega, 都係得 15 個 PWM 既.

一係平平地用塊 16 路既山寨 PCA9685 既 servo control, 廿零蚊人仔左右.  (有錢可以買正牌 Adafruit 果塊)

另外要 18 個 servo 既, 都有D 平平地既 32 舵機模塊, 三十零蚊人仔有交易.  靚 D既  百零蚊, 可以接 PS2 手制同埋記低 D combo.

搵到呢篇, 似乎好有幫助!
http://robottini.altervista.org/12-servos-controller-low-cost

using I2C protocol that can drive 12 servos. First good news, the I2C protocol uses only the analog pins 4 and 5. Second good news is that you can use up to 8 chip, so it is possible to drive up to 8×12=96 servos with only 2 analog pins, the 4 and 5. Third good news is that the chip costs about 4 euros and half. A price that can be accepted by every robot builder.

搵到呢篇, 似乎好有幫助!
dtom 發表於 2015-8-4 14:20

感覺同 PCA9685 既功能差唔多...... i2c servo control.
好似買山寨 PCA9685 既模塊抵玩D (正版 $14.95 就貴D), 乜都做好哂, 插線就得.

再唔係, 自己用 2 塊 pro mini / nano, 用 i2c 連線, 分別控制 6 隻 servo, 都可以扮 i2c 12 servo control, 都係廿幾三十蚊., 將來拆番出黎仲多兩塊板子用.

我未詳細睇 PCA9685
可能都係類似功能, 係咪可以堆疊式加上去呢?
見佢有句"6个硬件地址引脚使得同一I2C总线上可以连接62个PCA9685器件"
即係都可以玩堆疊? 但點計到 62 個x 16ch = 992個 servo/sensor ?!

理論還理論... 要玩 18 個 servo 即係要 2 塊 PCA9685 或 3塊 pro mini / nano
要塞入隻 6-8 吋既機械人入面有幾難搵位...
唔夠位即係又要放大.. 10吋以上我又覺得太大隻

18 servo, 你本身pro mini 可以控 6 隻。 6+16 =24 了。

18 servo, 你本身pro mini 可以控 6 隻。 6+16 =24 了。
Super169 發表於 2015-8-4 18:18

儍左....16+6=24??

仲以為 PCA9685 已經係 arduino 咁添,無諗過要先經 pro mini  
16+6=22真係好夠喇
但唔知以後再加聲納/3軸加速會點呢(可能攪唔掂...)