新手初接觸3D Printing幾問

各位高手,本人新手初接觸3D Printing,但發現幾個問題想請教一下,請先看圖:

本人是用makerbot replicator 2,不懂設定就直接用內定的一般質素(0.2mm)去做的iron man,問題來了
1. 當開機準備print東西時, 噴頭去到XY位是會不停的"tt"聲震,好像唔識停咁,之後就一切正常,為什麼呢?
2. 見圖中的iron man出現很多的摩斯紋, 有什麼因素所致? 能改進嗎?
3. 昨天試print這頭像 0.1mm, 掛機後8小時後發現失敗了,而且還塞了頭,加熱無效,仲整斷了線材...請教有什麼方法解決嗎?
4. 有無可能DIY upgrade加裝Heat bed呢?
謝謝各位

你肯定用緊果部係 makerbot replicator 2 而唔係山寨閃豬?
1)。。。有片/圖有真相,就咁講唔確定你所指既 xy 係邊度
2)摩斯紋。。。係指表面唔平滑? 如果乜都無 set 就咁用預設 profile 印到咁已經係好好!
光軸平直度,slicer種類/版本/設定,打印速度/溫度,出膠量都有影響
3) 用原裝R2 既人唔多,想 diy 改機既更加少之又少。。。 或者你參考下佢啦
http://www.thingiverse.com/thing:719097

wah...你張相係印完即影既?
個頭中空唔駛 support 都印得咁靚?
ching 部機好掂喎, 堅野真係唔同D?

你肯定用緊果部係 makerbot replicator 2 而唔係山寨閃豬?
1)。。。有片/圖有真相,就咁講唔確定你所指既 x ...
dtom 發表於 2015-8-4 01:48

謝謝各位ching幫助,補上一下資料:
此機應該是堅野卦,因淘寶付款實在太麻煩,嬲嬲地轉從美國二手購入,
但寄到時賣家為安全拆散了部機,出盡九牛二虎之力來還原。

問題1的圖,噴頭移動到這位置不會停

今天發現這東西不見了塊按button的鐵片,會否是主要原因?

問題2: 根據ching分享經驗,再努力試試有沒完美的設定

問題3 : 已暴力解決

問題4 : 看過ching給的link後發現都幾複雜....下次買DIY機時有heat bed好了

Thank you very much

wah...你張相係印完即影既?
個頭中空唔駛 support 都印得咁靚?
ching 部機好掂喎, 堅野真係唔同D? ...
Super169 發表於 2015-8-4 16:05

在兩位面前簡直班門弄斧呢
張相是拆去support後影的,其實本來也想學各位DIY機,
但淘寶對我來說簡直惡夢,搞了幾次付款也失敗,
所以從外國網經講價後以低到爛既價錢(US999)購入,
賣家還送了一堆線材,工具,額外配件,就是咁正式開始3D printing了

回覆 5# louis828

噴頭唔會停, 9 成係無左塊鐡片影響, 你識用辣雞既換左個微動就得, 再唔係都可以

雖然係舊版 R2
但以 US999 仲有咁多卷膠
唔係二手既真係算抵嫁喇

樓主印個頭係 呢個? 縮到幾細?
係既話其實唔關你個 setting 事, 原本個 model 都唔係好精細, 印出黎都好難光滑

回覆  louis828

噴頭唔會停, 9 成係無左塊鐡片影響, 你識用辣雞既換左個微動就得, 再唔係都可以

雖然係 ...
dtom 發表於 2015-8-4 21:07

明白,那麼想辦法整一整個button

是這個iron頭的,因求其縮又沒save,剛度度最寬大約是57.7mm,
請問是用什麼軟件來做印前準備,因ching可以看到個model有幾detail,可以指教一下嗎?

另剛剛試印0.1mm Yoda大師, 但食完飯再看被砍首及有羊咩鬚,請問為什麼呢?

Thank you

回覆 7# louis828

暫時比較多人用既切片軟件 (slicer) 有幾種:
cura
Slic3r
KISSlicer
教學 -- http://diy3dprint.blogspot.hk/p/blog-page.html

我用開 KISSlicer

被砍首可能中途出膠唔順, 可以試下用高5度印
羊咩鬚係因為下巴位太凸出, 通常多過45度都要加 support
就算你印 0.1 ,未 fine tune 加改風扇, 好都難印 60 度唔用 support
睇你用邊隻 slicer, 上面條 link 搵下, 應該有教

另外睇見左邊似乎離左平台
可以試下買支 UHU 漿糊筆
會痴好多

回覆  louis828

暫時比較多人用既切片軟件 (slicer) 有幾種:
cura
Slic3r
KISSlicer
教學 --

我用開 ...
dtom 發表於 2015-8-5 00:50

非常感謝dtom ching, 獲益良多, Thank you very much~

部機加埋咁多卷膠,運費都唔平