[製成品] 平價整機三十一印~~0.1mm新膠試印五色KITTY及星戰白兵

之前我有個朋友仔淘左隻平既PLA膠絲落黎,佢送左一圏白色比我,先幾日我終於用完之前喎圏,即刻換黎試下,但發覺好大問題:

1.隻膠個溫度比正常高,要220度,我之前都只係205度
2.隻膠出得無之前禁順,溶左會比較"傑"身、企身
3.隻膠比一般PLA更白
4.因為出膠吾夠順,所以要出膠110%以上
5.容易有隆出現
6.層同層之間吾夠細密

我不停禁印HELLO KITTY鎖匙扣黎試SETTING,因為之前印機械人都印完無用,今次印完可以上色送比女友,我專登印0.1mm,因為之前印過0.3同0.2都無乜問題,最明顯既分別就係起0.1mm,偏偏我就最多印0.1mm~~!!!!

印下印下,印左成7個,有兩個印得太樣衰吾要,其他都上色,今次我專登吾打磨同上灰,睇下佢本身掛吾掛色同效果,五個都用吾同顏色,最後一個仲試下油豹紋。
2015-08-03 11.49.20.jpg

2015-08-03 11.49.34.jpg

2015-08-03 11.24.30.jpg

2015-08-03 11.25.02.jpg

2015-08-03 11.20.59.jpg

2015-08-03 11.21.26.jpg

2015-08-03 11.48.20.jpg

禁啱有朋友想我幫佢整白兵頭盔,於是又用黎試膠,出黎效果麻麻,其實打完磨同上理灰就可以靚靚,但係我見到禁既質素都無乜心機lu,磨一磨就即刻上色,拿拿聲交貨算~~~~
2015-08-04 07.14.53.jpg

2015-08-04 07.15.33.jpg

睇番google既圖,完來佢個咀度仲有兩粒野,於是我用模型膠條造出黎,出黎效果都ok既....
2015-08-04 11.36.50.jpg

2015-08-04 11.35.33.jpg

2015-08-04 11.35.44.jpg

2015-08-04 11.37.20.jpg

我既心情就好似lee個白兵禁....好灰
2015-08-04 11.35.52.jpg

我決定狂印野,拿拿聲印哂佢就買過D靚膠~~~~~

WOW~印得靚,上油靚,實在高水準,厲害

回覆 2# louis828

(汗~~~)其實我印得吾好呢~~~要好似你個IRON MAN先叫OK呢~~~~~

不會不會,我那個比較大,你的製成品是細size的來精細,上油技術我也沒有,在我眼中是精品喔

HELLO KITTY係上網搵定自己畫?
可唔可以分享出黎 謝謝

回覆 5# Sinair

個HELLO KITTY我係起THINGIVERSE度搵既,係LEE個:
http://www.thingiverse.com/thing:525773

個hello頭好明顯個圖形subdivion唔夠,見到哂d polygon

回覆 6# yuchibb

3q

個hello頭好明顯個圖形subdivion唔夠,見到哂d polygon
kalo2000 發表於 2015-8-5 08:52

上網免費既係咁上下 我都係諗住download完再自己畫返先再印

最起碼隻耳仔同蝴蝶都要改

回覆 7# kalo2000

除咗POLYGON出哂黎, 實在細SIZE 都唔容易PRINT.

無嘴貓開嘴了!
2015-08-06 01.08.16(640x480).jpg

回覆 8# Sinair

C兄你改完印出黎可吾可以POST張相比小弟開下眼界呢?