小製作:拆水龍頭瀘隔工具

每次大厦洗完食水缸之後,浴室水龍頭出水都會變慢,原因係水龍頭出水口個瀘隔被沙泥堵塞。一般可以用士巴拿拆下來清潔,不過我個大士巴拿唔知走咗去邊,得返個細嘅,又唔想又買多個士巴拿用一次,所以試下印個睇下得唔得。
我知個 filter 通常都好實,所以畵圖盡量有咁 fit 得咁 fit,希望食得住,可惜真係唔得。

唸起以前用士巴拿,只要有少少鬆都食佢唔住,唯有再唸,一定要加金屬部件至得。
唸左陣,有乜金屬片又硬又就手。周圍望下望下!呀!刀片拍兩格落嚟應該得,即刻加兩個坑落個設計,再印。

將兩片刀片小心放入坑入面

跟住試下,一下就成功,好實,好易就拆到 filter 落嚟

拆開 filter 整乾淨裝返上去,順哂,收工。個工具可以收起下次再用。

大家有用的話,可以去 thingiverse download
http://www.thingiverse.com/thing:958221

每次大厦洗完食水缸之後,浴室水龍頭出水都會變慢,原因係水龍頭出水口個瀘隔被沙泥堵塞。一般可以用士巴拿 ...
gorto 發表於 2015-8-7 02:57

好實用!我怕生銹

好實用!我怕生銹
Offer 發表於 2015-8-7 07:29 AM

刀片可以換丫

放心,刀片冇入哂去坑入面。已預留咗 1mm 左右,俾我有需要時用鉗拉返刀片出嚟替換。再唔係咪成件印過囉,3D printer 就係呢度好,要就印出嚟,唔會擔心三更半夜買唔到。

三更半夜換水喉? 唔知Gorto會唔會成日三更半夜幫人通渠呢

三更半夜換水喉?  唔知Gorto會唔會成日三更半夜幫人通渠呢
julyxiv 發表於 2015-8-7 09:15

清潔 filter 啫,唔係換喉!至於通渠呢,睇下咩渠啦,食錯嘢,三更半夜 B LI BA LA 完可能都有可能要咖!

好野師兄~ PRINT隻出黎看門口~

師兄好野呀!一流