請教Diy kossel 好機推介

請教各位Ching ,本人想淘部kossel來試試,
但實在花多眼亂,又不知那部有信心保證,可以推介一下嗎?

基本要可求印 0.05mm,如雙頭更好,自由度大可改裝

Thank you very much

0.05... 好唔基本的基本要求

0.05... 好唔基本的基本要求
vichui 發表於 2015-8-12 18:27

嗯...咁不如有信心保證就可以了

要有保證就台灣ATOM...
淘寶。。

要有保證就台灣ATOM...
淘寶。。
vichui 發表於 2015-8-12 18:42

Atom2.0當然好啦,但剛剛先買了部makerbot, 再買會被女人炸型,而且擴充性無咁自由(應該說無咁大膽去改機)。

有3D printer在手, 放膽去DIY啦。 kossel自已買料唔難,點改都得。

有3D printer在手, 放膽去DIY啦。 kossel自已買料唔難,點改都得。
vichui 發表於 2015-8-12 18:55

對丫,就是喜歡佢點改到得,所有正在選擇良好的基礎原型機再研究點改

回覆 5# louis828

咁矛盾既... Kossel 同 Atom 咪一樣係三角機
山塞 Kossel  女人就唔炸型?
擴充性無咁自由麻...你都買左部makerbot... 都無自由既話... 無言
無咁大膽去改機.... 咁你唔好淘寶買機喇... 除非包tune好咁成部買
Kit set 都9成9 要有DIY能力,有咁既能力有又makerbot都唔夠膽去改機.... 矛盾 ... 矛盾

回覆  louis828

咁矛盾既... Kossel 同 Atom 咪一樣係三角機
山塞 Kossel  女人就唔炸型?
擴充性無咁自 ...
dtom 發表於 2015-8-12 19:05

其實部makerbot己成部拆散過再整番,覺得結構上無乜好玩,而且z軸不夠高,見各位ching玩diy kossel好似好玩太多了。
Atom貴丫,用這價錢相信可以好足夠資金地改淘回來的diy機,起碼買回來價錢平,女人不會鬧得咁勁麻。

kossel系(包括大陸自己改的K800,mini改2020歐標等等)kit set已經擺爛大街
平些可以用滾輪軌
貴的亦有光軸)(少見)/線軌
目前最樂觀的價位係1500RMB左右(因爲要買備件以免浪費不必要的時間消耗)
要整機的話,應該預2000(如上)
仲有reprap機一定要自己搵資料猛咁改先有佢生存價值,所以唔好孤寒啦
不過,你都有makerbot,自己印D角件慳返個百蚊同埋自己砌,唔算失禮自己同部機吧,又唔係會冇咗忽肉