關於用繪圖板畫公仔問題!

小弟想學畫人像,有無師兄用繪圖板畫3d模型?
如果用繪圖板會唔會好過用mouse?會唔會畫得快啲?
上網睇啲影片好似用嚟修飾模型多,
可唔可以由頭到尾都用佢嚟完成整個摸型?

回覆 1# 絕對好奇

C兄,我好多年前都用過數位板,我喎陣喎塊係可以完全模擬MOUSE,所以可以一直用塊板黎畫,用黎畫/修細位係一流既,但係要一段時間適應,因為好多時整D普通野都會MOUSE快D

支筆上面有多D制就會好用好多,千奇吾好買淨係得塊版或支筆無制喎D,會用到你超無癮

如果個繪圖程式對應塊板就最正,但3D繪圖程式我吾知邊個對應.....

但係我塊板.....用左吾夠兩年就死左啦~~~~~~嗚嗚~~~成千幾蚊呢(當年)

https://www.youtube.com/results?q=zbrush+wacom

可以參考下, 畫人, 怪物用zbrush唔錯

回覆 2# yuchibb

可以完全模擬MOUSE
係咪連滑輪嗰粒中間制都可以模擬?

如果個繪圖程式對應塊板就最正
如果程式唔對應,係咪都可以模擬番哂所有MOUSE嘅功能?

用左吾夠兩年就死左啦
條屍骸重係唔係度,如果仲係度俾我試下去修理,
話唔定可以起死回生!

另外係咪買無線嗰種比較好啲,有無delay嘅情況發生?

回覆 4# 絕對好奇

可以完全模擬MOUSE,因為我喎塊板支筆上面有兩個制,可以自己定義,加埋感壓頭,都可以定成5個SETTING

因為我以前個個繪圖程式對應,就可以對應到壓力,就可以有粗幼線條既分別,好正

塊板我十幾年前買既,連幾時入左垃圾桶我都吾記得呢....不過自從喎次懷左之後,我都無再買LU...純粹當年行黃金貪得意SIN錢呢.....

之後我都無用過繪圖板,所以吾識比較,我當年係用有線既

我用舊款wacom intuos4 M (新出到現在仲未壞),用來畫3d我覺得比用mouse好,旁邊有個類似ipod的鈕鈕+其他hot key會令成件事好流暢。
其實塊板主要用在需很detail的photo retouch時,不過用來畫3d或插畫效果更佳

提一下M size 是我認識的3D勁人同插畫師們公認最好的size

回覆 6# louis828

回覆 5# yuchibb

唔該哂兩位師兄!
等放假時去腦場睇下。

回覆 8# ustkl

Wacom有mon果塊要過萬...這塊價錢無得輸, 係唔知手感操控得唔得

回覆 8# ustkl

為返港幣千八蚊又唔算貴,不過我要係張床上面畫,
即係要將佢放係大脾上面,要連住條vga線係一個問題,
又唔知佢熱唔熱,一陣畫到連底褲都濕埋就大鑊嘞!