請教各位Tune機問題

部MM機Tune左幾日印野叫似番d樣,但還是有問題想請教各位,請看圖

1. 圖中XY方塊發現X字同Y字的邊位微向左彎及layer的紋路好似有少少u型向下墮?
2. 隻bird用0.1mm印,底部的layer有點唔夠圓,頭頂直頭fail變左泰國風味?
3. 龍貓0.2mm印右耳出事變聾貓,而且都係layer唔靚的問題?

請教大家有什麼修正或解決方法呢? Thank you very much

1. 唔係太睇到問題..
2/3 風扇唔夠大風, 呢排興蝸輪風扇

回覆 2# dtom
手機無微距好難影得好detail, 搵部相機再影
有諗過是不是因為無風扇吹成品既問題, ching都咁講,明天飛車去黃金買來裝
Thank you very much

回覆 1# louis828

XY同底部的layer唔夠圓嘅問題,應該係有失步嘅情況,
檢查下條皮帶有無鬆,其他嘅係散熱問題,
另熱頭溫度最好控制係+-1度嘅範圍之內。

回覆 4# 絕對好奇

請教一下皮帶如何的鬆緊才算最好?
另在淘寶發現一款皮帶內有鋼絲聲稱沒有伸縮的情況可令運作更準確,會唔會有幫助?
再多一個ching說是散熱問題,睡醒即沖去買先得

溫度在199-200之內跳動,應該算合格的

回覆 5# louis828

請教一下皮帶如何的鬆緊才算最好?
要知逳皮帶嘅鬆緊啱唔啱,係要用張力計,不過我...............
無!
只要捉住夾皮帶嘅組件,快速向前後或左右移動,
用手感覺有無<我叫甩轆>嘅情況發生或用耳聽下有無雜聲,
做過自然會明。

發現一款皮帶內有鋼絲
皮帶我都係用啲普通嘢,so far so good!
師兄淘開嘢順手買嚟玩下亦無妨!   

ps:皮帶不宜調得太緊,會產生一啲不可預期嘅後果!

部MM機Tune左幾日印野叫似番d樣,但還是有問題想請教各位,請看圖

1. 圖中XY方塊發現X字同Y字的邊位微向 ...
louis828 發表於 2015-8-23 01:33

1:是失步
2&3:印尖位,風扇冷卻好重要

紅圈電壓是否1致

DRV8825 是用來控制馬達在每一軸的移動
正確的電壓是準確移動的關鍵

回覆 7# Offer

感謝,風扇已買明天再調節下部機

回覆 8# whitechunk

唔講真係唔識 再強力check check, 感謝指教