[製成品] Power Supply開關+安全裝置

正常Power Supply Dimension 如下:

加左個殼比Power Supply ,中間用開關製分隔 ,  
當電線受拉扯果時最壞情況係甩POWER CORD ,而 唔係成條裸線飛左出黎...
而開關本身有燈保險絲, 加多層保障..

細機(200x200)印的話印FRONT 同 BACK
Front:

Back:

如果打印面積夠大 (300X200) 就可以印一件過

**需自備POWER CORD , 開關製(小弟係鴨記 華_ 買 , 廿蚊,要另外買保險絲)

http://www.thingiverse.com/thing:980015

大幅增加安全性

大幅增加安全性
monogram 發表於 2015-8-23 11:52

留意到風險啫~~

呢d工業用牛…要防止甩線可以自行加線碼,都仲可以預防
但有d接線位冇膠蓋保護返…就真係有d難搞

呢d工業用牛…要防止甩線可以自行加線碼,都仲可以預防
但有d接線位冇膠蓋保護返…就真係有d難搞 ...
C-Leung 發表於 2015-8-24 12:40

果d地方可以用雙層熱縮膠(防磨),同繞線(做buffer)

想問一下可否只用下面這兩個組件來安裝電源,因為不是所有的3DP都能印出這樣大的工件。
螢幕擷取畫面 (13).jpg

螢幕擷取畫面 (14).jpg

呢2件正正係比200x200印的,但要準備螺絲,;而機夠大(300x200)先可以印一件過,就咁放隻牛入去就ok

呢2件正正係比200x200印的,但要準備螺絲,;而機夠大(300x200)先可以印一件過,就咁放隻牛入去就ok ...
Roz 發表於 2015-8-24 16:05

明白了,Thks~

師兄, 我最近學下玩電子野, 又係要用 power supply, 又係有安全性問題.

想請問下師兄, 可否幫忙整多一組?  我明白打印需時, 材料, 各樣費用都不少.
如需費用都好正常, 請PM我費用吧.

師兄, 我最近學下玩電子野, 又係要用 power supply, 又係有安全性問題.

想請問下師兄, 可否幫忙整多一組?  ...
seasky 發表於 2015-9-16 21:06

今晚覆你,我自已都冇計過用幾多膠XD