平價整機三十三印~~0.1mm日本泳衣少女~~~泳衣變內衣~

2015-08-27 08.15.59.jpg

2015-08-25 12.10.38.jpg

http://www.thingiverse.com/thing:980315

首先多謝 jonahl C兄推介同幫手下載個立體圖

個圖真係好靚,肌肉感好真實,不過太多細節位,而且頭髮都幾難印,所以我就打散佢玩分件,我全程用Meshmixer黎做,但係發覺我部電腦真係吾夠RAM同吾夠快,(8G 4核AMD) 越改SZIE越大,亦都越黎越慢.........HANG左幾次....

我兒家分左4件:下半身,上半身,頭同細髮,印個頭我建議反轉黎印,頭髮會易D成型,其他部分我建議用Meshmixer黎加support,亦都建議大家可以印大d,除左因為分左件可以印大d,最緊要係個圖d細節位好可能因為印得細而無左,例如小褲褲同背部既蝴蝶結。

8月25日:
琴日夜晚得閒就印野淨番既出黎,輕輕打磨左就素組比大家睇啦~~~0.1MM PLA ,正常比例印出黎,但係心口個蝴蝶結無左,所以如果要出哂所有細節就要放大黎印呢~~~
2015-08-25 11.53.34.jpg

2015-08-25 12.00.35.jpg

2015-08-25 12.01.05.jpg

2015-08-25 12.01.43.jpg

8月27日:
今朝終於完成上色,出黎效果都幾好,但係我油油下泳衣越黎越似內衣呢~~~
2015-08-27 08.27.36.jpg

2015-08-27 08.28.29.jpg

2015-08-27 08.33.33.jpg

2015-08-27 08.28.56.jpg

2015-08-27 08.31.13.jpg

2015-08-27 08.29.59.jpg

2015-08-27 08.29.31.jpg

2015-08-27 08.33.58.jpg

我覺得LEE個圖印出黎整體幾靚,但係因為我D膠吾係好掂,所以質素都係麻麻地。
但如果各位C兄想試下自己部機靚吾靚又或者鐘意囡囡就印黎玩下啦~~上埋色就更好啦~~~

大家如果有意見可以出聲呢~~~

更新左啦~~大家睇下啦~~!!

唔覺有分件

回覆 3# whitechunk

真係做左分件,分左4份,因為我用番頸既邊位同小褲褲邊等黎分件,所以組合番係會無禁覺呢

你可以起圖裏面見到頸我只係用藍色既泥膠痴住先,而個腰我就索性用膠水痴實呢~~~

回覆  whitechunk

真係做左分件,分左4份,因為我用番頸既邊位同小褲褲邊等黎分件,所以組合番係會 ...
yuchibb 發表於 2015-8-25 14:23

完美接合,完全看不到~cool

唔講以為有support 一件印出蒞, 印得好靚!

回覆 5# louis828

回覆 6# ThomasYau

多謝兩位C兄支持,小弟組合之前都會磨下,所以會貼D,我兒家已經進入上色階段啦~~~就黎完成~~!!!
2015-08-26 15.34.23.jpg

2015-08-26 15.38.07.jpg

上色完成啦~更新左~~大家睇下啦~~比D意見啦~~

有無想過用PLA光油加工完先油?

回覆 9# KSC

PLA光油是什麼來的