各位對Fuel3D 3D Scanner有何評價?

因試用過在一些比較平民化的3d scanner覺得解像力太低,印出來效果....嗯....不太給力,發現 fuel3D 3D scanner解像力好似唔錯,由其是人臉可以好detail, 價錢算是可接受範圍,
各位ching對這3d scanner有什麼睇法呢?

不如試玩下 visualsfm 先吧
免費唔使錢

Google下有下載 link
YouTube有片

via HKEPC Reader for Android

其實我都試過download佢官網d sample睇,係ok架。
但有d原理唔係好明,佢會擺個tag在下巴位。
另外唔知你有冇發覺,佢唔會有全個人嘅model,只係得一面。據聞係merge 3d model嘅軟件未寫好所致。

回覆 2# whitechunk

有試過這類效果,就算set晒腳架同打燈個人自轉,但都係差d

回覆 3# kalo2000

其實可以咁諗....掃全身的都六位數,這個五位數頭只掃塊面都好合理,haha
第時可掃全身都當額外獎賞
看示範是放好tag,再好似用單反相機咁影,如想360度就分別影幾邊,再用佢的software合併番,有少少怪,但咁detail....我原諒佢

回覆 4# louis828

我見人地整得好靚

http://wedidstuff.heavyimage.com ... grammetry-workflow/

回覆 6# whitechunk

唔係用Fuel3D scan架

個人認為:唔得!

用過 暫時只可scan一面 merge 3d model嘅軟件真係未寫好