[製成品] 平價整機三十四印~~BJD換頭手術後整衫~~鬼妹變泳衣架妹

2015-09-10 08.12.33.jpg

首先要再起度多謝jonahl C兄推介同幫手下載個立體圖

其實小弟一直都比較喜愛日本妹,因為之前BJD個圖面相太凸出,所以只好設定成鬼妹,我心有不甘呢,但好多女頭像都吾啱,因為長頭髮會影響頭既移動,就算係短髮都吾係好靚呢~~

2015-08-27 08.15.59.jpg

好在LEE度既jonahl C兄主動建議我用LEE一個頭像,其實本身個圖都已經好靚,前幾日印出黎更令我有信心,於是我決定今日做移植手術:

1.首先要起個頭出黎,好在之前我已經分左件
2.放大到正常比例
3.加BALL HOLE
4.因為本身條頸太長,所以要手動整短D
5打印,打磨,上色

情況都OK順利,我只係衰左一次上妝,最難係索色,因為要溝番之前身體個色出黎,都搞左成個鐘

2015-08-30 16.46.26.jpg

出黎效果都OK,兒家只係等我朋友整好D衫呢~~~

10/9
2015-09-10 08.03.07.jpg

2015-09-10 08.03.23.jpg

2015-09-10 08.11.29.jpg

2015-09-10 08.11.51.jpg

2015-09-10 08.14.42.jpg

因為幫我整衫個朋友仔佢開學關係,可以想像佢應該最少幾個月先會起貨比我,所以我見琴晚得閒少少就第一次試下整套泳衣比佢啦:

我用左像巾帶同一件吾要既舊衫做原料,我首先GOOGLE左內衣既紙樣,
再照住用鉛筆畫番起布上面,
再起用針線起布度修邊加讓埋條像巾帶(因為著上之後會貼緊身體,做到FIT身),
再用像巾帶做BRA帶,
之後用廣告彩上色,
最後用紙整蝴蝶結上色再痴番上去

因為小弟只係第一次整衫,所以效果吾係太好,但係我會之後再試,但我想試下整條裙比佢呢~~~~

希望大家鐘意啦~~~歡迎大家比D意見啦~~

唔快D加番件衫,我怕無一個C-HING 敢在家中印這件野。
(有家室的,怕隻老虎毑。 沒家室的,怕老娘。)

總體而言,可愛程度已接近首辦了。 (但DETAIL 位仲要執) (可能已經是FDM 的極限)

回覆 2# jonahl

其實係可以做到同手辦一樣,但係要批多兩三層灰,仲要磨到死,米搞我(因為分吾到前後髮件,打磨超煩,加上仲要避開D前髮畫眼,真係一次已經夠啦~~~~

最緊要如果我造太多後期工作,反而會令一心只係諗住印出黎素組,又或後期功力吾夠強既C兄覺得太大落差~~~好心做壞事呢~~~

我兒家研究緊造FIT身BRA,好難呢~~~~

回覆  jonahl

其實係可以做到同手辦一樣,但係要批多兩三層灰,仲要磨到死,米搞我(因為分吾到前後 ...
yuchibb 發表於 2015-9-4 00:13

我都玩高達同手瓣, FMD冇可能滿足我的細節要求!

決定買SLA, 考慮緊, FormOne+, XYZ NOBLE 1.0, Makex, Omaker 等等

回復 4 #aleungyw

Build size 夠用嗎?

via HKEPC Reader for Android

回復 aleungyw

Build size 夠用嗎?

via HKEPC Reader for Android
fred2088 發表於 2015-9-4 09:31

一整個印就肯定唔夠大, 一定要分件

好奇一問, 師兄個係咪0.4咀?layer print幾厚?

回覆 7# candyasdf

係呀,0.4mm 咀,0.1MM厚呢~~

唔快D加番件衫,我怕無一個C-HING 敢在家中印這件野。  
(有家室的,怕隻老虎毑。 沒家室的,怕老 ...
jonahl 發表於 2015-9-2 17:25

C兄,我已經整左套泳衣比佢著住先~~~兒家個LOOK應該老少咸宜既~~~我估~~

C兄,我已經整左套泳衣比佢著住先~~~兒家個LOOK應該老少咸宜既~~~我估~~ ...
yuchibb 發表於 2015-9-10 08:54

唔錯