[測試] M3D迷你打印機測試報告~~~~同TINYBOY差吾多細

2015-09-08 19.24.54.jpg

因為工作關係有機會接觸LEE部M3D,所以即刻借黎整個測試報告先~~!!

外表:
19CM X 19CM X 19CM ,就禁睇外表....簡約~靚仔~~~亦都似玩具,女仔應該會鐘意,同我部機39CM X 39CM X 39CM.....真係細太多太多,8部M3D疊埋都細過我部機

膠料:

2015-09-08 19.34.50.jpg

2015-09-08 19.35.00.jpg

原裝既膠料只有約0.3KG,可以收埋起個BED下面,所以更加簡約,但亦有位可以比你外置入膠料,因為個BED無HEAT,所以只可以印PLA,我試過用1.75MM既淘寶料係WORK既

程式介面:

2015-09-08 19.26.30.jpg

簡約.....簡單......應該話太簡單,可能吾預你點洗TUNE機,所以得喎幾個制,如果要細執,下下都要開EXPERT MODE

兒家開始印SAMPLE,印完再UPDATE資料啦~~~~~

坐等C兄包膠

via HKEPC Reader for Android

開始打印,大家真係吾係對LEE部機有乜野期望,因為基本上大部分都令人失望既.....
2015-09-08 21.35.24.jpg

左:最細緻   右:第二粗糙

2015-09-08 21.36.58.jpg

第二粗糙設定打印

打印時間
整體打印時間都比我地正常大機印會慢一倍以上,我諗係因為個步進細有關

打印層厚密度
層厚有分4個GRADE,最粗應該同我地平時既0.2MM差吾多,最細有0.05MM甚至更好,密度都有5個GRADE

打印質素
吾好以為好似印得好似好細緻就好正,因為佢個程式吾係好掂,會印爛野,印印下仲會失敗
但都有D驚喜,可能因為慢既關系,所以係無摩斯紋既。

專家MODE
2015-09-08 21.43.58.jpg

其實部機都有個似樣少少既介面,但係我吾夠時間試呢~~~~可能.....可能有轉機既

大問題:
除左質素有問題外,佢個BED底可以收埋一巻PLA起度印,但係我試過幾次會塞頭,因為部機吾係我既,所以無拆開搞,於是我就用外置入料既方法打印,而最大鑊係個程式,每次打印完佢都會吾記得自己個位,於是一繼續打印就必炒粉,焗住每次打印前都要CALIBRATION一次...

總結:
部機其實起機能方面吾係太差,細緻情度分分鐘同SLA有得揮,只係因為慢慢慢,但最大敗筆應該係個程式,獨家村吾一定死症,但好明顯個程式仲未DEBUG好就推出街,情況有如掟你起荒島,自生自滅,如果佢地可以造好D個程式既話,用黎印公仔(尤其面)應該無得輸既,買左既朋友只能講你真係好好運~~~,未買既朋友我會建議不如玩TINYBOY啦~~最少有乜事都有料換同有人幫,如果你自問專家有能力有時間等等等.....有能力改程式鐘意挑戰不可能任務既先好買呢~~~~

回覆 3# yuchibb

看來 Tinyboy 師兄的 V3 要去 KickStarter 行個圈 .....

如果係個程式唔掂既, 有冇機可以換底板? 裝返marlin落去, 用返prontface 同自己slice G-code

回覆 3# yuchibb

請問可印個最低層厚看看嗎 ? 它好像是行齒條的 ...

回覆 6# fred2088

如果行齒條咪唔駛考慮皮帶鬆緊問題?
TinyBoy 可以改用齒條喎!但會唔會因為咁行慢咗呢?
又要改stepper 置中。。。。

回復 7 #palpatrick

齒條有好處?覺得會有虛位!

via HKEPC Reader for Android

回覆 8# fred2088

都係用番皮帶好!