我又玩砌機.....

之前淘左 set 野, 巧遇領導人要 show quali, 拖到今日至到手.  拿拿林開工....

砌乜?  自己睇, 自己估, 砌得掂我至開估.
睇住 D parts 既相, 應該估到掛.

又去開工了........遲下再番黎講下進度.

這個雕刻機嗎?

回復 1 #Super169

得7條鋁柱,砌單臂機?

via HKEPC Reader for Android

我見到有浴室輪, 用鋁擠做導軌?

這個

這個雕刻機嗎?
fukei214 發表於 2015-9-11 09:06

Bingo....就是這台小小玩具機了.....

可惜, 在淘寶買散件, 就是容易發漏東西, 現在只是個空殼, 當中有些地方缺了, 光軸的銅套發錯了 (其中兩個細了, 很緊), 雙螺母變成單螺母, 激光頭沒支架裝上(這個不影響用尖刀雕刻), 現在只可簡單測試一下電機, 有待再發貨.....

這個
fukei214 發表於 2015-9-11 12:10

對, 就是一樣的.
oh, Y 軸電機裝 後面...... 我裝錯了添

ching 跟我是同一家店買的嗎?  店家是 peacehust?

犀利, 咁快已經砌起
Y既絲杆會唔會好易積塵? 係咪搵野遮遮會好D?

再看了 MyDigit.net 上的圖, Y 軸電機本是放前面, 我還以為要平衡重量.

但看來跟 ching 的放後面更方便接線.

犀利, 咁快已經砌起
Y既絲杆會唔會好易積塵? 係咪搵野遮遮會好D?
bunbunlui 發表於 2015-9-11 12:20

有新玩具, 唔訓都要砌喇......只係今朝遲少少訓.  一早放定假....我知自己係心急既人, 有野點會唔砌, 今朝肯定番唔到工.
可惜沒有足夠說明, 否則應該仲快.
而店家改了 螺母的設計 (改成雙螺母作消回差之用), 但我裝的時候他已訓了, 沒問好, 只跟了網上的安裝, 現在有不少配件未裝上.  今早問了, 三支軸都要拆走再裝, 否則精準度會有很大差別.    但有些地方漏了, 要等再發才拆.