首次印, 便玩完, 點解點解既!?

第1個, 用200度印由中間開始不是4方形, 歪晒變梯形 WHY
第2個, 以為唔夠熱加5度即205度, 打到1半塞咀
咁個咀仲用唔用得

資料太少啦…

可以影個噴嘴連加熱結構來看看嗎?
另外,你正在print什麼物料?

資料太少啦…

可以影個噴嘴連加熱結構來看看嗎?
另外,你正在print什麼物料? ...
jonahl 發表於 2015-9-12 19:02

e3d v5

用 pla

回覆 3# whitechunk

有沒有吹件風扇 ?!

回覆  whitechunk

有沒有吹件風扇 ?!
fred2088 發表於 2015-9-12 20:03

開左把大大的鴻運扇

回覆 5# whitechunk

正吹好D....

夾個咀去煮食爐度燒,燒得咁上下用電線芯通

原來冇塞

就咁加熱去200度便通返

樓主,我建議你首先聽樓上講先通乾淨個頭先,
再換過幾隻靚既PLA料(例如美國料)試印,如果無塞頭,我覺得會係PLA料差既問題,但如果都係塞頭,就好可能係你部機既問題啦,

至於個模型左右傾斜既問題....我有一次類似既經驗,我之前有部PRUSA I3 印出黎既野都會好似你禁有D斜,我最後發覺係左右既螺思有一邊上吾實,引至移左少少位,你都可以試下CHECK下成部機實吾實淨同會吾會有吾平衡既情況呢~~~

樓主,我建議你首先聽樓上講先通乾淨個頭先,
再換過幾隻靚既PLA料(例如美國料)試印,如果無塞頭,我覺得會 ...
yuchibb 發表於 2015-9-13 08:05

咀已通返,再印也沒塞

經查察後是送絲器問題,修正後便沒事

打印歪的問題,原來是其中1邊輪帶沒收緊引致的,拉緊後沒事了