第3印失敗 =_=""

點解點解既

我都煩緊打印尺寸誤差嘅問題

印咁細粒, Check 唔到乜野.

回覆 1# whitechunk

去 Thingiverse 下載 Calc 機 金子盒 ...

差dd真係好難調,就是為這dd搞到主板都壞了,男人的浪漫

回覆 5# louis828

印100mm x 20mm 長方體 看看差多少 ...

回覆 5# louis828

呢D幾何誤差在Delta機上基本上無得調, 因為只要三個tower是但有一樣不一致都會產生這請況。
如果接受唔到可以試下拆左部機重新小心地砌多一次。仲要求神拜佛D零件本身要三邊一樣。

回覆 7# ustkl

誤差
   x = -0.02, y = 0.03, z = -0.05
誤差%
x = -0.02 / 10.00 = -0.2%
y = 0.03 / 10.00 = 0.3%
z = -0.05 / 10.00 = -0.5%

可能他要求 0.00 誤差  ...

回覆 8# fred2088

用力D推把卡尺, 或者度下第二個位個讀數都會有呢D誤差。Z 的數值, bed leveling 差少少都唔只0.05
所以check Z 要印個高D, 至少5cm, 10cm更好。不過一般皮帶tension正常, Z也差不在那裏。

反而XY就多姿多采得多。部機3 towers 唔平衡可能會印出梯型, 平衡四邊型等。

想正視現實可以印下我呢個 http://www.thingiverse.com/thing:1003556 之後度下對邊距離。看看四對誤差多少。

ching 咪玩野喇, 正如樓上講, 你度果陣大力細力少少, 都唔止呢個誤差喇.
你係想話部機 tune 得好準咋?