[製成品] 砌板砌板砌板~~~

雖然係同電子有關,但因為係整比我部閃豬同Kossel用,當然放係立體版啦
先多謝我朋友幫忙,幫我揾廠做PCB,仲拎埋比我幫我慳運費

先上圖一張,吊下大家胃口

新鮮熱辣今日收到

先唔講塊板有咩用住,post d 相比大家估下有咩用

聽日先開工焊零件

20 Sep

經過一日努力
上左大約9成料,其他料未到手
先上圖

雖然未齊料,但可以開始最難部份~~~~~~~寫program

係未開估塊板有咩用之前
先講下故仔先
上面果5張相係我部閃豬向我熱情地發火
印印下野黎個火燒後欄,傳出一陣強烈燒膠味
自問對佢不薄,點解要自殘呢
好在果日印野咁岩冇出街,唔係燒屋都有可能
成揪線熔埋左一齊,我都幾震驚下
搞到我依加有陰影,怕佢又唔知幾時又出事
有人係屋企先開機印野
長開又驚,成日要麻煩家人幫手熄機

所以里塊板主要功能就係印完野之後自動關機&過温斷電
我見外國有人部3dp燒左間屋,所以想做一個保護裝置
燒左部機事小,燒左間屋事大

留位1

留位2

回覆 1# lawhun0083

有relay 玩熱床會安全好多喎!
請問Ching D2 有咩用?( 7 segment)

相片所見是長期高熱所致的問題,你是為左減低熱床電流所以改為220V AC?

請問單整一塊個成本需要幾多?

請問單整一塊個成本需要幾多?
kalo2000 發表於 2015-9-20 13:13

淘寶打板¥50

回覆 4# palpatrick

個relay用黎on/off 3DP
塊板改下software 都可以用黎開關熱床,
tb大把relay board 又唔貴唔洗自己花時間做

7 segment 用黎做參考設定同debug

回覆 5# Offer

post updated 上去一樓睇下就明

回覆 6# kalo2000