[製成品] 又幫ULTI mama 做手術

又係我呢部改到七彩嘅ULTI mama

ULTI mama 生左個Delta 仔, Delta 仔尚算生性, 印野都叫做光滑。但係就學唔到mama 嘅幾何準確性。
XY, 點turn 都差 0.幾%. 遲D我又想造多部Delta, 呢個責任都係要留返俾ULTI mama la.

ULTI mama 一向身子唔好。印野不夠光滑, 初時仲成日流口水。所以前排同佢做左個大手術。XYZ 都換晒咁濟。
之後各方面都有改善。但光滑度仍然不及Delta 仔。所以決定再做多次睇下有冇改善。

光滑度唔好主要是印頭仍有虛位存在,今次嘗試將佢減少。

手術前

手術後

改了的零件

我都想整部 UM 類既機好耐

新印既膠件係ABS?
見你有 2 邊 3 角位卡住2020鋁材
長期使用後會唔會有損耗而影響精度呢?
怕用用下又出現印頭有虛位令到光滑度又變差

回覆 2# dtom

條鋁係1515, 角件貼上ptfe 膠布都算耐磨, 但係都要驗證下有多耐用。 但响呢D低loading嘅架構應可用一段時間。損耗了就換膠布。
膠件半透是PETG。 白色的是PLA

印左隻40mm yoda, 之前仲印左個雀籠。
印yoda 之前都印左10個鐘野。都算OK.

layer 0.1mm

c兄個hold 住e3d個圖係邊度搵。。。可俾個圖我嗎?

回覆  dtom

條鋁係1515, 角件貼上ptfe 膠布都算耐磨, 但係都要驗證下有多耐用。 但响呢D低loading嘅架構 ...
ustkl 發表於 2015-10-28 16:04

ptfe 膠布? 邊度買嫁? (唔通係水喉膠布? )

回覆 5# tom001

全部都係自己design, 度身訂造。你真的有用嗎?

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 6# dtom

當然是全能的淘寶,十幾蚊有一卷。系買開平台膠纸時買。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

ptfe 膠布? 邊度買嫁? (唔通係水喉膠布?  )
dtom 發表於 2015-10-30 08:38

"鐵氟龍耐高溫膠布"
好嘢黎!包加熱塊一流

我都係淘X淘左部彷UM2 但賣家跟既打印件大差....所以想印過件..