[操作疑難] 閃鑄 3d 印表機 終於出問題 [己解決]

用咗超過兩年, 冇事冇幹, 只係大概一年前右邊頭塞咗, 唔識通, 之後改用左邊頭直至現在

早兩日印嘢開始出問題.... 件物件移位

件嘢印印下會向前移咗位, 同一個 file 之前印是冇問題嘅...
重新 re-generate 個 code 都一樣...

試下再 print 之前能成功 print 嘅物件, 一樣印到第二行就出問題....
factory reset 過部機問題依舊....

諗住 download 同 update 個 firmware , 但唔知揀邊隻底版至啱

回覆 1# hkwebsphere

可能是同步輪鬆左或者機底PCB上的散熱扇壞左

多謝版主嘅回覆, 攪咗成個星期, 果然是同步輪鬆左.....

風扇識轉, 但起初唔知同步輪要用六角匙扭實, 噴 d 潤滑油過到骨...

但第二日又唔得...

之後在跟機嘅零件袋哩面見到條幼幼六角匙, 咁啱又放得入同步輪, 於是有窿就扭實佢, 發現依個鬆咗...

今日再印嘢已經完全冇問題

你呢部係咩閃鑄機,用Replicator G? 我之前係香港代理買咗Finder但係用Flashprint。Replicator G 同 Flashprint有咩分別?

多謝版主嘅回覆, 攪咗成個星期, 果然是同步輪鬆左.....

風扇識轉, 但起初唔知同步輪要用六角匙扭實, 噴  ...
hkwebsphere 發表於 2015-11-9 18:12

佢行左一排多數有這問題

你呢部係咩閃鑄機,用Replicator G? 我之前係香港代理買咗Finder但係用Flashprint。Replicator G 同 Flash ...
dcgo 發表於 2016-3-15 17:13

呢道我暫時只係見到你用Finder同用佢的Flashprint所以冇乜人比較到,反而Replicator G就好多人用,Tune機皇好熟並且tune到佢好正,唯一吾好是切片慢