[操作疑難] 閃鑄如何提高精度

set到0.1印野係冇問題
但0.2印出實物有小小散同埋d洞洞位有d多左小小既膠。。

實物遲dpost出

有無風扇吹住個噴咀?  
D 洞有幾大? 會唔會太細佢轉灣時D膠跟唔到而做成唔係太圓?

師兄,有無想睇下?我想睇下同我部有咩分別...

你哋用梗邊部閃鑄打印?好似好多人都用Creator Pro 3D打印機印嘢。

要睇有洞喺邊個位。正常無故有洞,多是top layer唔夠厚。大概要1.2mm先穩陣一定可以cover到top layer。即是0.2要5-6層
如果有粒粒,可能可以加大少少retraction,或者減低少少extrusion,要自己手重改extrusion multiplier (google search Makerbot desktop extrusion multiplier)。喺makerbot desktop嗰個個數值愈高,extrusion愈低。

你哋用梗邊部閃鑄打印?好似好多人都用Creator Pro 印嘢。
dcgo 發表於 2016-1-26 23:16

不是,這裡的閃鋳多数是creator,使用creator pro的不多,閃鋳自從改變了銷售策略後creator pro的性價比比不上creator後我也沒有再搞團購了而且打印效果分別也不太大

不是,這裡的閃鋳多数是creator,使用creator pro的不多,閃鋳自從改變了銷售策略後creator pro的性 ...
Offer 發表於 2016-1-26 23:54

ching 仲有無興趣攪團購?  
我隻閃豬已經比我攪到死死下, 我又無絕世兄咁勁可以自己改裝, 心思思想換部硬淨D既.
如果 ching 搵到有乜好野, 記得攪多次團購.  多 D 人一齊玩同一部機, 有乜野問人都易好多.

ching 仲有無興趣攪團購?  
我隻閃豬已經比我攪到死死下, 我又無絕世兄咁勁可以自己改裝, 心思思想換部 ...
Super169 發表於 2016-1-27 16:09

全金屬的kossel應該合你操佢,團購我試過多次有整機亦有套件,因為各人功力不同套件團購是很辛苦的

全金屬的kossel應該合你操佢,團購我試過多次有整機亦有套件,因為各人功力不同套件團購是很辛苦的 ...
Offer 發表於 2016-1-27 19:54

你上次團購時我都有考慮, 不過見隻閃豬都仲 OK, 所以無換住.
家陣隻豬都老了, 我自己唔係好識搵 (其實自己砌都有點驚, 之前部 CNC 都攪左一排, 左改右改, 換左好多野至叫做掂).  
已經玩過成品既 3D printer, 換機既話, 我都想試下自己砌. 好似部 CNC 咁, 雖然攪左好耐, 但係家陣自己想換乜野都大約知點做.  手痕得濟仲自己做左個手控比佢.

希望 ching 有機會再攪多幾次套件既團購.