我的金屬Kossel Mini Project

睇左好耐, 最後決定買全金屬KOSSEL MINI.

上星期收到貸, 追左好多各位前輩既POST, 最後set 起左隻FRAME.

係追POST 其間, 學到有兩種STEP MOTOR DRIVER. 就係A4988 同DRV8825

我套機跟8825. 裝上RAMPS 時 方向同A4988 唔一樣 . 8825 trimpoti  位要向全RAMPS 電源果邊.

Kossel-Mini-RAMPS with DRV8825.jpg

而家呢就停左係到, firmware 都未上. 因為睇到要係8825上調較 motor current. 如果唔係, 隻motor 會過熱, 最差係會燒motor.....有d 怕死. XD

想問, 應該如何setup 隻8825? setup 時, 要唔要插住隻motor  ? 什麼數值/ 點樣先算set 好?

謝謝

金屬Kossel有咩好??

我覺得金屬與膠件比較, 變數少D.  所以選擇金屬機身.

回覆 2# So魂uL

印件一年左右會變唔夠力,及變型 ....

睇左好耐, 最後決定買全金屬KOSSEL MINI.

上星期收到貸, 追左好多各位前輩既POST, 最後set 起左隻FRAME.  ...
vvserpent 發表於 2015-11-4 01:05

為何吾追我的post?

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

金屬嘅精度丶準確度應該比較好。

利申:我冇kossel mini

金屬嘅精度丶準確度應該比較好。

利申:我冇kossel mini
kalo2000 發表於 2015-11-4 12:08

望上去而已
誤差有時比起塑膠大
主要係CNC切割誤差問題,如果比例唔岩,你插唔到個鋁材真係GG嗮,膠都可以用一下風筒吹下整淋佢塞
而且kossel角件結構亦唔係真係專爲金屬而設,重要唔係offer版kossel個種批量生產的級數

利申:我唔係用offer版金屬kossel的人士,用膠角件的

仲有,樓主可以查下呢個網址個教學:http://hss3dp.blogspot.hk/2014/11/drv8825.html

Offer 兄, bam1a 兄.

唔該晒. 睇完FIRMWARE 教學會上電試調粒8825.

我另外想問問, 調粒8825時, 是否要接上STEP MOTOR ?

呢兩日就學用把杜邦綫壓綫鉗.  試左幾枝PIN 做試驗. 之後有D D 進步, 今日終於做好晒D 接線頭.
Kossel-Mini-Molex Connector.jpg

Offer 兄, bam1a 兄.

唔該晒. 睇完FIRMWARE 教學會上電試調粒8825.

我另外想問問, 調粒8825時, 是否要接 ...
vvserpent 發表於 2015-11-5 23:00

接吾接沒關係

謝謝OFFER 兄,

已UPLOADED FIRMWARE , LCD 有DISPLAY,
可能冇接上TEMPATURE SENSOR, 出ERR : MINTEMP.

另外將四粒8825 set 到0.75.  
係Prepare->Move Axis 試左 MOTOR.  但有D 怪怪地 (死啦, 一開就有事?)

1) X, Y AXIS 只可以轉一個方向. 個DIAL 轉另一邊, 隻MOTOR 就冇反應.
2) Z AXIS 直頭只會震兩下, 之後就焦晒反應...

將 Y/Z MOTOR 倒轉, 原本隻Z (現在是Y)就會轉啦. 隻Z-MOTOR 似冇事.  但係Z TOWER 果邊, 隻Y-MOTOR 依然唔轉.

倒轉Y/Z 粒8825. 都係一樣...........

想問問, 會唔會係FIRMWARE / SETTING問題? 定係塊RAMPS 有問題?

謝謝