挑战国内号称450mm/s速度的3D打印机

近日与广州两所大学的教授到深圳一家3D打印公司参观他们的高速3D打印机,他们标榜比市面上普通3D打印机快5 -10倍,速度可以达到450MM/s,其实内行一点的人都知道42步进电机根本不可能在达到450mm/s的速度,我们也是抱着好奇的心态过去探个究竟,现场观看确实比一般的打印快一点,不过充其量只能达到150mm/s左右的速度。现场技术人员对于450mm/s的解释也比较含糊,最后解释这个速度是通过综合时间和一般打印机对比出来的倍率
      回来后,我们也马上做了一个测试,测试结果我们的三角洲同样可以达到相同的打印时间,而且打印出来的质量还更好,最快的测试时间甚至可以达到5分钟左右(不过成型质量就不是很好了)。

即係似他們的標準,你應該是多少 mm/s 呢
用你部1.5m 三角機 1mm咀, 可能更加快

內國賣家黎講你真係良心賣家喇

450 mm/s要喺咁細既範圍上到,加速度acceleration要超高,而F=ma,如果部機唔fing爛,一定震到飛起,結果係個件野非常多殘影(echoing),甚至係溶溶爛爛。而且而家家用3d printer個樽頸唔係moving speed而係出膠既速度...個extruder要特制先有機會做到

國外有forum評呢部機,大家都一致話睇video最多得120mm/s。120mm/s大部分機都唔難做到啦

回覆 1# ansion

好奇一問,你是否佛山市斯太克科技???

450 mm/s要喺咁細既範圍上到,加速度acceleration要超高,而F=ma,如果部機唔fing爛,一定震到飛起,結果係 ...
Demonxz 發表於 2015-11-27 23:46

我们现场看,整台机都在震了。

回覆 4# isoloyou

認住個 Iron Man 便可以啦 ....

450mm/S 應該是打印頭不出膠時的移動速度罷,

70-100 mm/s 出膠已經好快,FDM 機無可能再快,如果唔加COOLING 噴頭的話

回復 1 #ansion

是不是要像其他測試的方法, Set 一個 Test model  ,標準印時是一小時或半小時,印後計算時間,精度及表現才可比較

via HKEPC Reader for Android

如果係2D打印,噴頭嘅移動速度就好重要。不過立體打印的話,每層厚度(0.1-0.3mm)及噴嘴口徑(0.1-1mm)同埋切片軟件不同,全部加埋,先真正反映到打印速度。假設你用0.3嘴、0.1mm每層厚度,1000 mm/s,同我用1mm嘴、0.3mm每層厚度,100 mm/s速度比較的話,都係我快啲。所以純粹講速度係冇乜意義,因為每部機嘅速度相差不會太大,有效速度大約60-100mm /s。