[操作疑難] 我想問第一部機用咩機好

Budget 5000咁上下
本身識畫圖,想用來做fyp 時隻飛機接駁位,大約5mm x 5mm with 1mm hole,之後都會用來玩下
看過幾部 M3D, tinyboy, xyzprintering, up! Mini
邊部會適合我多d? 同埋我最怕壞頭,邊部唔洗咁煩?同埋保養好
唔該咁多位大佬

ultimaker 2

5mm x5mm 1mm hole, 呢D野好難印得靚,你要預左個1mm洞要自己鑽鑽佢。

其實正正常常咁用,唔用exotic filament(木、碳纖之類),唔好印過快/過慢,用多啲preset既profile,跟返suggested printing溫度/速度,爬下文學野,都唔會話好易塞頭既。塞頭都唔難解決。

5000買唔到UM2,亦唔建議買大陸淘寶random山寨牌
建議用閃鑄(售後好、質素穩定)。5k多啲買到木盒creator有雙頭
否則買Finder,國內外評測都好,好靜又穩定

想一開頭有個好體驗,千其唔好玩DIY或大陸來歷不明整機

如果你自己睇嗰幾部,Up mini個人感覺比較好。中大圖書館都買入左提供3d printing服務。但up!係close source如果第時想搞多啲野就會有啲困難。同埋個build volume好細。

有一部而家幾紅又平既係Wanhao duplicator i3。萬豪(wanhao)算係冒起緊,靠抄open source機起家(閃鑄都係咁),賣到去amazon,有好大community,有咩事都可以求救。其實個人都係覺得閃鑄好啲,但係萬豪比較平,定價㩒住閃鑄尼打,都可以考慮。

5mm x5mm 1mm hole, 呢D野好難印得靚,你要預左個1mm洞要自己鑽鑽佢。
ustkl 發表於 2015-11-29 12:55

同意。樓主真係唔好期望家用FDM機去到好精細。可以自己慢慢調extrusion調到尺寸準啲,但始終個噴咀都已經0.4mm。而且出絲收絲唔多唔少會有誤差。

ultimaker 2
andyngo 發表於 2015-11-29 12:40

好貴,買唔起 我一開始都有留意佢
catsuen 發表於 2015-11-29 12:50

淘寶野唔敢買住,到有部係到先敢,唔係無得自救,企左係到
ustkl 發表於 2015-11-29 12:55

鑽完之後佢受唔受到力,其實用PLA OR ABS 好受力D? 同埋通常誤差幾大?

咁細,用CNC會吾會好D。

其實正正常常咁用,唔用exotic filament(木、碳纖之類),唔好印過快/過慢,用多啲preset既profile,跟返sug ...
Demonxz 發表於 2015-11-29 13:48

同意呀,師兄我就係想有個好體驗,所以整機會係我首選,我原本看up mini係見得佢有得整埋ABS, ABS 會唔會難整,因為佢無得auto calibration platform, 如果唔計呢樣,up mini同 Finder 邊部好? 唔該師兄
有一部而家幾紅又平既係Wanhao duplicator i3。萬豪(wanhao)算係冒起緊,靠抄open source機起家(閃鑄都係咁 ...
Demonxz 發表於 2015-11-29 13:57

閃鑄其實係唔係得淘寶機?